Polis eskorterar asylsökande från ett Öresundståg som stannat vid Hyllie station utanför Malmö efter genomförd gränskontroll. Foto: TT

LO kritiska till migrationslagstiftning

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags blev det tydligt att flera organisationer och myndigheter sågade regeringens nya migrationslagstiftning. Nu ställer sig även LO bakom kritiken kring begränsningarna av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige.

Förra veckan mötte regeringen kritik gällande lagförslaget. Myndigheter och organisationer pekade ut flera saker som påstods vara bristfälliga i lagen och LO:s yttrande ligger i samma linje som de andra remissvaren.

I texten står det bland annat att ”Asylrätten är en viktig del av de mänskliga rättigheterna. LO slår vakt om rätten till skydd undan t ex förföljelse och väpnade konflikter. Det är olyckligt att Sverige kommit i ett läge där regeringen anser att det är nödvändigt att tillfälligt begränsa asylreglerna.”

Sverige inför gränskontroller

Vill inte överpröva

Ändå anser inte LO att det finns skäl att överpröva regeringens beslut om att införa en tillfällig lag, förutsatt att lagen återgår till normaltillståndet efter tre år som regeringen har utlovat.

Även förslaget om att få permanent uppehållstillstånd om man kan försörja sig sågas. LO menar att det finns så stora problem när det gäller detta att det finns anledning att ifrågasätta om det ens går att genomföra. Bland annat tar fackförbundet upp att det kommer att bli svårt att kontrollera att det rör sig om en riktig anställning och att lönen är i nivå med avtalet.

”Utkastet till lagrådsremiss innehåller en övertro på myndigheters möjlighet att kontrollera att anställningen är verklig, varaktig och till kollektivavtalsenliga villkor”, står det i yttrandet.

”Falska förhoppningar”

LO uttrycker oro över att lagförslaget kan leda till falska förhoppningar eftersom regelverket är strikt och underkänner även små avvikelser i arbetsvillkoren.

”Förhoppningar om permanent uppehållstillstånd som istället blir till utvisningsbeslut riskerar att leda till att fler asylsökande, trots utvisningsbeslut, stannar kvar”, skriver fackförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet