LO-toppen har förståelse för petningen av SD-politiker

Uppdaterad
Publicerad

LO:s ordförande Susanna Gideonsson har förståelse för IF Metalls petning av den lokale fackordföranden Ulf Karlström på SSAB i Luleå. Karlström avsätts på grund av sitt uppdrag för SD.

– Jag förstår att man tycker att det blir en krock, säger Susanna Gideonsson till SVT.

Ulf Karlström petades på tisdagen från uppdraget som lokal IF Metall-ordförande på SSAB i Luleå, på grund av hans uppdrag för Sverigedemokraterna. IF Metall får nu stöd från LO:s ordförande Susanna Gideonsson, som säger att hon har förståelse för hur hennes fackliga kollegor har agerat.

LO, där IF Metall ingår, har flera gånger de senaste åren kritiserat SD för att vara löntagarfientligt och kampanjat mot partiet. LO har tidigare bland annat pekat på att SD varit mot förslag som skulle ge facket möjlighet att kräva kollektivavtal vid upphandlingar och förslag om att göra det svårare för arbetsgivare att stapla visstidsanställningar på varandra.

– När man är medlem i ett politiskt parti som går rakt mot stadgarna så förstår jag att man gör den här bedömningen, säger Susanna Gideonsson om IF Metalls beslut.

– För oss fackliga är alla människors lika värde en kärnpunkt. Kollektivavtalen gäller lika för alla. När SD kommer med direkt löntagarfientliga förslag så kan jag förstå att man tycker att det blir en krock, säger Gideonsson.

Hör Susanna Gideonsson kommentera petningen i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.