Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bokar SVT:s researcher en fettsugning och en Brazilian butt lift. Kirurgen: “Vi kan säga att det är säkert”. Foto: SVT

Låga priser och paketresor – här wallraffar SVT i skönhetsturismen

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Dokument inifrån ville undersöka hur det går till att boka kirurgiska ingrepp på någon av klinikerna i Turkiet. Efter ett par telefonsamtal och att ha skickat en mobilfilm av sig själv erbjöds SVT:s researcher en fettsugning och en Brazilian butt lift, trots att hon först bedömdes ha för lite fett.

Med paketpris och boende på lyxiga hotell säljs plastikresor till Turkiet som vilken semesterresa som helst. Turkiet har blivit ett mecka för så kallad “skönhetsturism” eller “hälsoturism”. Plastik- och skönhetsingrepp är en stor turistnäring i landet. Industrin får statliga bidrag och operationerna är ofta betydligt billigare än i Sverige. 

På sociala medier kan man följa med influencers före och efter sina ingrepp i betalda samarbeten med klinikerna.  

Det har tidigare rapporterats om att svenska kirurger upplever att antalet patienter som söker vård för komplikationer efter operationer utomlands ökar. De senaste åren har flera fall av operationsresor som gått snett uppmärksammats. Ofta handlar det om Brazilian butt lift, som anses vara ett av världens farligaste ingrepp.

Fick boka enkelt 

När SVT:s Dokument inifråns researcher kontaktade Advanced Aesthetic, ett svenskt bolag som säljer paketresor till Turkiet, gick det snabbt att boka både fettsugning och en mindre Brazilian butt lift. Kirurgen var först tveksam till att genomföra en Brazilian butt lift. Hon hade sett en mobilfilm av SVT:s researchers kropp och trodde inte att det fanns tillräckligt med fett att ta av på hennes kropp. Men under samtalets gång ändrade hon sig. 

– Om du vill så kan jag spruta in det fettet som vi tar ut vid fettsugningen. Det kommer inte bli en hundraprocentig Brazilian butt lift men det kommer ge din rumpa en vackrare form, säger kirurgen under telefonsamtalet.

”Alla kan köpa operationerna”

Att SVT:s researcher så enkelt kunde boka in ingreppen innebär inte något brott mot några lagar eller regler, vilket Irfan Arslan, Advanced Aesthetics representant, också påpekar i Dokument inifrån: Priset vi betalar. 

– Alla kan köpa de här operationerna. Så länge man är myndig och så länge man kan betala för det, är lämplig för det och så länge läkaren och patienten kommer överens, säger han. 

Se SVT wallraffa i skönhetsturismen i klippet ovan.

Se hela Dokument inifrån: Priset vi betalar i SVT  20.00 den 5 december eller på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.