Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara: ”Jag var svullen överallt. Jag försöker att inte titta på det.” Foto: SVT

Gjorde Brazilian butt lift – hamnade på akuten: ”Det luktade död”

Uppdaterad
Publicerad

Drömmen om den ”perfekta” kroppen tog Sara till Turkiet för att genomgå operationen Brazilian butt lift. Men kort efter att hon kommit hem fördes hon med ambulans till akuten – och tillståndet var kritiskt.

– Det var så många som livesände på sociala medier om sina operationer och allt verkade gå så bra. Jag tänkte att 'varför skulle inte jag också kunna göra det?', säger Sara Jadid i Dokument inifrån: Priset vi betalar. 

När man gör en Brazilian butt lift, även kallad BBL, tar man fett från andra ställen på kroppen, till exempel magen, och sprutar sedan in det i rumpan för att göra den större. Operationen är riskfylld och de senaste åren har flera fall av patienter som råkat illa ut uppmärksammats i media.  

“Kommer tillbaka från ett svart hål” 

Sara hade precis kommit hem från sin operationsresa till Turkiet där hon fick en Brazilian butt lift, när hon fick föras akut till sjukhus.  

– Patienter som opererats utomlands, det är som att de kommer tillbaka från ett svart hål. Vi vet ingenting, det finns ingen dokumentation, säger Himam Murad, biträdande överläkare i akutkirurgi och trauma vid Karolinska institutet. 

Han var en av läkarna som behandlade Sara Jadid och hon har godkänt att han berättar om det för SVT.  

Allvarlig blodförgiftning 

Sara drabbades av en infektion och kom till akuten med tecken på allvarlig blodförgiftning och hade dåligt allmäntillstånd. Om hon hade väntat med att söka vård är det oklart om hon hade klarat sig, enligt Himam Murad.  

Enligt den dåvarande kirurgen på kliniken Esteworld där Sara opererades var hon frisk när hon åkte hem. Sara själv menar att hon blev sjuk redan i Turkiet. SVT har sökt Esteworld som hittills inte har svarat på frågorna. Deras svenska samarbetspartner Advanced Aesthetic beklagar Saras fall. De framhåller att de tar gott ansvar för sina kunder och inte bryter mot några lagar eller regler. 

Risk för propp   

Brazilian butt lift utförs även i Sverige. På plastikkirurgen Fredrik Gewallis klinik har man utfört ungefär 100 sådana operationer.  

– Det som är farligt med Brazilian butt lift är flera saker. Man gör omfattande fettsugningar som ger vätskebalansrubbningar. Men den största problematiken är att när man sprutar in fettet kan man komma för djupt, ner i muskellagret. Där finns det en risk att fettet istället går in i vensystemet och man kan drabbas av propp, säger Fredrik Gewalli.  

Se hela Dokument inifrån: Priset vi betalar i SVT 1 20.00 den 5 december eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.