Löfven backar: ”Det var ingen bra formulering”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) fick motta hård kritik efter sitt uttalande om att dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna, VPK, stod upp för demokratin.

Nu medger han att formuleringen inte föll väl ut – men håller fast vid att partiet inte går att jämföra med Sverigedemokraterna.

– Om det är några som tagit fighten mot kommunismen så är det socialdemokratin, säger Löfven.

Statsministerns uttalande om VPK i en intervju med Dagens Nyheter har rört upp starka känslor inom svensk politik.

Moderatledaren Ulf Kristersson kallade uttalandet för ”hårresande och historielöst” och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har krävt att statsministern ska be om ursäkt. På onsdagens pressträff om förlängda coronarestriktioner svarade Stefan Löfven på kritiken.

– Jag förstår att Ulf Kristersson är väldigt skakad över att han ifrågasätts för sitt tilltänkta samarbete med Sverigedemokraterna och nu måste försöka blanda bort korten, säger Stefan Löfven, som menar att Socialdemokraterna är tydliga med vad VPK stod för.

Löfven: Tydliga skillnader på V och SD

– Om det är några som tagit fighten mot kommunismen så är det socialdemokratin. Socialdemokraterna hade aldrig den typen av samarbete med VPK, som Moderaterna nu vill ha med Sverigedemokraterna, säger Löfven.

Enligt statsministern finns det tydliga skillnader mellan dagens Vänsterparti och Sverigedemokraterna.

– VPK gjorde en reformering av partiet och gjorde upp med sin historia medan SD inte har gjort det. De står kvar och är fortfarande ett främlingsfientligt och rasistiskt parti som är sprunget ur vit makt-rörelsen, säger Löfven.

Ångrar sin formulering

Men efter den massiva kritiken tillstår statsministern att han kunde uttryckt sig annorlunda.

– Det var ingen bra formulering nej, men demokrati är ett vidare begrepp än att gå och rösta. Det är enligt mig att kunna delta i samhället. Och jag har aldrig uppfattat att man ville minska folkbildning eller tycka att judar eller samer inte kan vara svenskar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.