Stefan Löfven lovar extra pengar för att snabba på vården Foto: Håkan Claesson/SVT

Löfven: En miljard för snabbare vård

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer i höstens budgetproposition att satsa en ”patientmiljard” för snabb vård. Annars ägnade statsminister Stefan Löfven huvuddelen av sitt tal åt att kritisera brottslighet, extremister och det hårdare samhällsklimatet.

– Det är härligt att vara i Malmö!

Så inledde Stefan Löfven sitt förtamajtal i Malmö.

– Jag minns stämningen här på 90-talet. Det var tufft, efter alla kriser och nedläggningar. 28 000 jobb hade försvunnit. Men nu finns det framtidstro igen!

Miljard till vården

Innan sitt huvudtal denna första maj släppte Stefan Löfven dagens nyhet från regeringen: en extra miljard för att korta väntetiderna inom vården.

Patientmiljarden består av två delar. En skärpt vårdgaranti i primärvården och patientkontrakt. I dag säger vårdgarantin att en patient inte ska behöva vänta mer än sju dagar för att få vård i primärvården. Den gränsen vill Socialdemokraterna skärpa. Frågan utreds, sade Stefan Löfven.

LÄS MER: Analys: Därför satsar Löfven på vården

Nya arbetssätt

Pengarna i ”patientmiljarden” ska användas till ändrade öppettider, nya utvecklade arbetssätt, rekrytering av personal, digitala kontaktvägar för patienter och liknande åtgärder som ökar tillgängligheten.

Den andra delen i reformen gäller patientkontrakt. De syftar till att patienter som har komplexa behov inte ska falla ”mellan stolarna”.

– Patienterna ska veta att det är de här insatserna som ska till och när de ska ske. Då ser man helheten och vilka vårdinsatser som finns, vilka som är inplanerade och när de ska genomföras, sade Löfven.

Hur stor del av ”patientmiljarden” som ska gå till vårdgarantin och hur stor del som tillfaller arbetet med patientkontrakt vill Stefan Löfven återkomma till senare.

”Starkare än gängen”

Största delen av talet i Malmö ägnade annars Stefan Löfven åt kriminaliteten och dess påverkan på människor och samhället. Den är, enligt statsministern, på väg att ”kväva vår frihet”.

– Vårt samhälle ska vara starkare än gängen. Samhället ska reagera snabbt och kraftfullt.

Något som statsministern säger sig vilja åstadkomma genom att inrätta särskilda jourdomstolar som snabbt kan lagföra unga börjar begå brott. Han lovade också förebyggande åtgärder i hela landet för att unga inte ska lockas in i gängen och mer hjälp så att fler kan lämna dem.

Löfven upprepade också löftet om fler poliser och uttryckte sitt stöd för blåljuspersonalen.  Samt strängare straff för de som angriper dem:

– Lyfter du en sten mot en ambulans – då finns inga ursäktande omständigheter. Då ska samhället reagera direkt. Rör inte våra hjältar!

Hotas och hatas

Statsministern talade också om den ökande polariseringen och det allt hårdare debatt- och samtalsklimatet, inte minst i sociala medier.

– Det härjas, hatas och hotas så att många vettiga människor riskerar att skrämmas till tystnad. Vi kan inte låta det ske! Så gör din plikt: Säg ifrån i sociala medier!

Han uppmanade alla åhörare att försvara det respektfulla demokratiska samtalet och lyfte fram den gamla principen att behandla andra som man själv vill bli behandlad.

Trygghet i fokus

Jobb och välfärd brukar dominera förstamajtal. Denna gång hade dock trygghet och kampen mot brottsligheten en ovanligt framträdande plats. Stefan Löfven nämnde äldre som oroas av att se knarkhandel på gatan, rädsla för att gå hem på kvällen och skottlossningar.

Stefan Löfven lovar extra pengar för att snabba på vården Foto: Håkan Claesson/SVT

Han talade också om vikten av att samhället kliver fram för att bryta segregationen och kom med en rad löften och ambitioner: att rusta upp miljonprogramsområdena, stoppa EBO (lagen om eget boende) och trångboddheten, förstärka skolorna, individanpassa språkutbildningen och underlätta företagande.

Löfven tog också upp terrorattacken i Stockholm den 7 april och talade om de fem dödsoffren, bland andra en elvaårig flicka. Statsministern uttryckte sin vrede mot terroristerna.

LÄS OCKSÅ: Vänsterpartiet satsar på arbetstidsförkortning

Löfven förutspådde också slutet för den svenska blockpolitiken, som han påstod var en arena för ”låtsaspolitik och spelteorier”. Han avslutade sitt förstamajtal med orden:

– När samhället hotas av politiska extremister och religiösa fundamentalister, har varje demokrat en plikt att kliva fram. Så kliv fram! Med dina idéer, din kraft och din vilja! Bli en av dem, som i framtiden kan säga: Jag var med och skapade trygghet i en ny tid!

LÄS MER/TV: Första maj genomtiderna – så har det sett ut

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.