Foto: Pontus Lundahl/TT

Löfven försvarar svenska strategin – så här ser coronastatistiken ut

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med SVT:s Agenda försvarade statsminister Stefan Löfven den svenska coronastrategin och möttes av kraftig kritik från oppositionen. Han menade att Sverige inte har den sämsta statistiken i Europa – men stämmer det verkligen? SVT Nyheter har tittat närmare på siffrorna bakom några av de uttalanden som gjordes.

“Det är inte så att Sverige har den sämsta statistiken. Man kan inte rycka ut en vecka, som från den här kartan, och säga att nu är det så här. Man kan visa en bild för den stunden” , sade Stefan Löfven.

Sverige har haft i snitt 60 nya fall av covid-19 per 100 000 invånare den senaste veckan. Det är högst bland de europeiska länderna, enligt en sammanställning hos smittskyddsmyndigheten ECDC. Att Sverige ligger högst gäller inte bara den senaste veckan, utan de senaste fyra veckorna.

Testningen har ökat rejält i Sverige, men den är fortfarande relativt låg i jämförelse med flera andra europeiska länder, enligt en sammanställning på Our world in data.

Man måste också se, har man dött av covid, eller har man dött med. Här rapporterar länder väldigt olika” , sade Stefan Löfven.

ECDC har tagit fram en rekommendation, men det saknas överblick över hur olika länder i Europa registrerar sina fall. Det måste tas i beaktande när man jämför smittade och avlidna i olika länder.

Mellan de nordiska länderna är mätmetoderna dock mycket lika. Statistiken visar laboratoriebekräftade fall där både personer som avlidit av och med covid-19 tas med. Folkhälsomyndigheten gör varje vecka en körning mot Skatteverkets register över avlidna. Om en person som varit smittad med covid-19 avlider 30 dagar efter diagnos tas de med i statistiken oavsett dödsorsak.

Sverige och Norge tar även med fall som anmälts av läkare. Danmark och Norge tar även med fall från Dödsorsaksregistret. I Sverige registreras fall från Dödsorsaksregistret av Socialstyrelsen och tas inte med i Folkhälsomyndighetens statistik. 

“Sverige har en överdödlighet som är normal för den här tiden på året” 

Överdödlighet är ett bra komplement till statistiken av registrerade smittade och avlidna. Sveriges överdödlighet började stiga i slutet av mars för att sjunka igen från början av maj. I dag är den nästan tillbaka på normala nivåer, enligt SCB.

Samtidigt har många länder i Europa i dag ingen skillnad på dödlighet eller lägre nivåer av dödlighet jämfört med normalt, enligt officiell statistik från 24 europeiska länder som sammanställts på Euromomo. Sverige är ett av få länder som fortfarande har en överdödlighet.

Den högsta överdödligheten när coronaviruset bröt ut i Europa syns i Spanien, Storbritannien, Belgien, Nederländerna och Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.