Statsminister Stefan Löfven varnar för att en gräns har passerats. Foto: TT

Löfven: Fyller mig med vrede

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven reagerar med vrede över uppgifterna om hot mot Folkhälsomyndighetens personal.

”Att medarbetare hos Folkhälsomyndigheten dödshotas och behöver polisskydd fyller mig med vrede”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.

Han varnar för att en gräns har passerats.

”En gräns har passerats när människor som utför sitt jobb och ytterst arbetar med att värna liv och hälsa under en pandemi utsätts för detta.”

Löfven lyfter uppgifterna om en professor som nyligen slutat med sin covidforskning efter trakasserier men också att det drabbar journalister.

Oförsonligt klimat

”Vetenskapsjournalister talar om det hat de möter när de rapporterar om pandemin. Ett oförsonligt och hatiskt samtalsklimat slår mot enskilda människor och deras familjer men också mot akademisk frihet och den fria journalistiken”, skriver Stefan Löfven.

Centerpartiets ledare Annie Lööf reagerar också på hoten.

”Helt oacceptabelt”

”Det hot och hat som Folkhälsomyndigheten fått ta emot är helt oacceptabelt. Det är oerhört viktigt att de kan känna sig trygga i sin arbetsroll, det är en demokratifråga och vi måste se till så att de som hotar och försöker tysta ställs till svars”, säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch reagerar.

”Att flera i ledningen för Folkhälsomyndigheten nu behöver polisskydd är oacceptabelt. Hat och mot politiker har ökat under lång tid och det är oroväckande att det nu även drabbar myndighetspersoner”, säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.