Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Löfven: SD:s agerande är fullständigt sanslöst

Uppdaterad
Publicerad

Både statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) gick i veckan till attack mot Sverigedemokraterna och kallade dem ett ”nyfascistiskt” parti. I kvällens Agenda försvarade Stefan Löfven sitt uttalande. – Det är bara att titta på varifrån Sverigedemokraterna kommer. Det är från Bevara Sverige Svenskt, det är från Vitt Ariskt Motstånd och från Nordiska rikspartiet, säger Löfven.

Både finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven skärpte tonläget mot Sverigedemokraterna efter att regeringens budget röstats ned i riksdagen. Båda valde att kalla SD för ett ”nyfascistiskt parti”. Men Andersson och Löfven har fått kritik av flera statsvetare. I kvällens Agenda försvarade dock Löfven uttalandena.

– Jag tror att de flesta journalister som blev kidnappade i tisdags på SD:s presskonferens och tvingades lyssna på ett föredrag om deras invandringspolitik insåg vad det här är för sorts parti. Nu har man lagt undan dimridåerna med sänkta pensionärsskatter. Det röstade de ner i onsdags för att ta en enda fråga och det är invandrarfrågan.

– Sverigedemokraternas agerande är fullständigt sanslöst när man gör på det här sättet, säger Löfven.

Expo tillbakavisar

Enligt stiftelsen Expo, som granskar intoleranta grupper och nätverk är Sverigedemokraterna ett nationalistiskt och rasistiskt parti. Men eftersom partiet accepterar demokratins spelregler så är det inget nyfascistiskt parti, menar de.

På vilket sätt är det ett nyfascistiskt parti?

– Björn Söder står i riksdagens talarstol och pratar om mitt folk. Det gjorde man under fascismen. Det är det som är skillnaden mellan nazismen och fascismen, enligt min uppfattning. De säger att de respekterar demokratin men de vill ju inte ha en demokrati där andra människor med annan hudfärg och annan religion är med. Och när man uttalar att det största hotet sedan Adolf Hitler är muslimer har man gått väldigt långt, säger Stefan Löfven.

”Det är ett paradigmskifte”

Att det blir svenska folket som får ta ansvar för den politiska krisen i riksdagen har gjort att både väljare och politiska tyckare ilsknat till. I Agenda svarade Stefan Löfven på frågan om han själv anser att politikerna svikit sitt uppdrag.

– Vi har fått en helt ny situation i riksdagen. Det är ett paradigmskifte när ett parti säger att de är beredda att fälla varje regering som inte gör som de säger. Jag sade redan för ett år sedan att vi kunde komma att få ett besvärligt valresultat i den meningen att inget av de så kallade blocken skulle få mer än 50 procent. När valresultatet var klart så kunde vi se att blev precis så. Under hela valrörelsen hade jag pratat om att det fanns ett behov av samverkan över blockgränserna. Men det blev nej, nej, nej, säger Stefan Löfven. 

Du valde nyval, varför valde du inte istället att lämna in din avskedsansökan så att man kunde utreda om det fanns något annat sätt att styra landet?

– Det är det här som är det nya i svenskt politiskt klimat. Sverigedemokraterna säger att de ska fälla varje regering som inte gör som de säger. Om jag hade avgått och det hade bildats en ny regering så hade de fått gå i vår, säger Löfven.

”Nytt parlamentariskt läge”

Folkpartiledaren Jan Björklund sade tidigare i veckan att det hade varit logiskt att Alliansen tog över styret när riksdagen röstade igenom deras budget. Kritiker har också menat att Löfven inte uttömt alla möjligheter innan han meddelade att nyval skulle utlysas. Men Stefan Löfven menar att eftersom både Alliansen och de rödgröna varit tydliga med att inte bli beroende av Sverigedemokraterna så var det bara nyval som var möjligt.

– Vi har ett sådant parlamentariskt läge. Alliansen förlorade tio procentenheter i förra valet jämfört med valet 2010. De är mindre än vad vi är.

Valde du nyval för att du inte ville ge makten till Alliansen?

– Nej, det jag säger är att vi har ett nytt politiskt landskap nu. Vi måste se till att ta landet framåt. Och då måste vi andra som inte vill ha Sverigedemokraterna i den positionen faktiskt sträcka oss över blockgränsen och göra upp.

Kan du tänka dig att regera tillsammans med Moderaterna?

– Samarbeta ja, men jag har svårare att se att vi skulle regera ihop, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet