Foto: Scanpix

Löfven: Billströms ursäkt räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Människor ska inte delas upp efter hud- eller hårfärg i Sverige, säger S-ledaren Stefan Löfven efter migrationsminister Tobias Billströms uttalande om blonda och blåögda, och kräver att statsminister Fredrik Reinfeldt säger ifrån.

Stefan Löfven kallar Tobias Billströms uttalande ”klantigt”.

– Det är häpnadsväckande att man gör ett sådant uttalande där man anspelar på att folk med olika hudfärg, hårfärg eller ögonfärg har olika utgångspunkter för sitt handlande. Det tycker jag är mycket, mycket flagrant, säger Löfven till SVT.

Löfven säger att det inte är första gången som Billström uttrycker sig klantigt och S-ledaren anser att regeringen behöver klargöra var man står i frågan, även om Tobias Billström bad om ursäkt för uttalandet i går.

– Det finns en som är ytterst ansvarig och det är regeringschefen. Jag menar att man inte kan göra skillnad på männislkor som Tobias Billström har gjort och det gäller att det tydliggörs, säger Löfven.

Löfven hävdar att det under den senaste tiden har gjorts flera utspel från M-håll som väcker frågor om partiets och dess företrädares syn på migrationspolitiken. Löfven hänvisar till Tobias Billströms tal om att invandringens volymer måste ned, om partisekreteraren Kent Perssons uttalanden i sammanhanget och senast talet om blonda och blåögda.

”Går inte att släta över”

På frågan om han anser att Billström bör lämna sin post säger Löfven till TT att det inte är hans sak att avgöra.

– Det är helt upp till regeringschefen.

Men den ursäkt som Billström kommit med är inte nog, anser Löfven.

– Det går inte bara att släta över, det har varit för mycket av den varan.

Samsyn

Löfven säger i övrigt att Socialdemokraterna har samma syn som regeringen på grundfrågan om asyl .

–Vi har samma uppfattning som regeringen. Vi har en reglerad invandring och det innebär att man får söka om asyl här. Får man det beviljat får man stanna och får man det inte kan man inte stanna i landet, utan då ska man åka från Sverige, säger Löfven till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Billström

Mer i ämnet