Stefan Löfven talade i Almedalen under lördagen. Foto: Scanpix

Löfven krävde al-Assads avgång

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven höll på lördagen sitt första partiledartal i Almedalen.
Han återkom gång på gång till ett begrepp han vill få fram, ”en hållbar frihet”:
–Det viktigaste framtidskontraktet som kan slutas.

Stefan Löfven var för första gången på plats i Almedalen för att tala som partiledare.

Under talets nästan 35 minuter fokuserade han framförallt på inrikespolitik. Men han inledde med att blicka utomlands.

Mot krisen i Europa, men framförallt mot kriget i Syrien där han krävde regimens avgång:

–Till listan av förbrytare mot mänskiga rättigheter förs nu ytterligare ett namn: Bashar al-Assad. Jag vill vara väldigt tydlig: Regimen i Syrien måste avgå.

Redan på förmiddagens presskonferens lanserade han slagordet ”en hållbar frihet”. I eftermiddagens tal betonade han att han själv inte vill kalla det för ett slagord:

–Hållbar frihet är för mig inte ett slagord eller en abstrakt vision. Och det är inte ett ensidigt löfte, utan ett handslag. För individen innebär det att göra sitt bästa och dra sitt strå till stacken.

Gav känga till regeringen

Löfven passade också återigen på att visa sitt intresse för att hålla kontakt med näringslivet och ge en känga till regeringen:

–Det är fullständigt absurt när svenska företagare tvingas förklara för sina utländska kollegor att här – här i Sverige – kallar regeringen näringslivet för ett särintresse, och samverkan för att ”fika”.

Miljardsatsning

Han framhöll också att satsningen på jobb och miljö är viktig. I samklang med hans begrepp ”en hållbar frihet” vill han i höstens budget satsa pengar på ”klimatinnovationer”, något han berättade om både på presskonferensen och i talet:

–Därför investerar vi en miljard över fyra år, så nya idéer kan färdigställas i testbäddar eller pilotprojekt, skapa jobb och samtidigt bidra till att stärka både den ekonomiska och den ekologiska hållbarheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet