Löfven: ”Man kan inte styra landet på en servett-skiss”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven säger att det är oansvarigt av M och KD att lägga en gemensam budget och kallar den en ”servett-skiss”. Kristersson svarar med att kalla kritiken ”nonsens”. Om M/KD-budgeten går igenom vore enligt Löfven det logiska att Kristersson nu prövas som statsminister inte han. Något som Moderatledaren tillbakavisar.
– Nu är Stefan Löfven uppe till prövning. Om talmannen i ett senare läge vill att jag ska prövas så kommer jag självklart stå till förfogande, säger Ulf Kristersson.

I morgon lägger den socialdemokratiska övergångsregeringen sin budget. Även Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att lägga en gemensam budget.

– Det är direkt ansvarslöst att M-KD har lagt fram en budget, säger Stefan Löfven.

– Det är en servett-skiss. Man kan inte styra landet på en servett-skiss.

– Ja det är nonsens naturligtvis det vet han också alla som alla som läst vår budget vet att det är en seriös och genomtänkt budget som ger Sverige bättre politik, säger Moderatledaledaren Ulf Kristersson.

Vad säger du om att han kallar det för servett-skiss?

– Äh jag tänker inte hålla på med sådant – vi lägger en budget som är bra för Sverige och det vore bra om den går igenom, säger Ulf Kristersson.

Löfven tycker att Kristersson bör prövas

Stefan Löfven ”accepterar och respekterar” om talmannen beslutar sig för att han ska prövas som statsminister vid en omröstning i kammaren. Men säger att om M-KD-budgeten går igenom i morgon så vore det mer logiskt att Ulf Kristersson prövas.

– Inte helt ologiskt att pröva den tanken, säger Stefan Löfven.

– Nej det finns ingen sådan koppling, om Stefan Löfven tycker att jag ska bli statsminister för att vår budget går igenom då är jag helt öppen för det men då får han avgöra den saken, säger Ulf Kristersson.

– Alla som vill bli statsministrar måste också våga prövas, det har jag gjort en gång. Nu är Stefan Löfven uppe till prövning och talmannen avgör när den omröstningen ska äga rum. Om talmannen i ett senare läge vill att jag ska prövas så kommer jag självklart stå till förfogande igen, säger Ulf Kristersson.

M-KD budget ser ut att vinna

Vilken budget som kommer att röstas igenom beror på hur Centerpartiet och Liberalerna agerar vid omröstningen på onsdag.

I måndags bekräftade Centerpartiet för SVT Nyheter att man lägger ned sina röster i den kommande budgetomröstningen. Även Liberalernas besked är att de inte heller kommer att rösta på regeringens övergångsbudget.

– Som det ser ut nu kommer vi att lägga ner våra röster, L:s ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson i måndags.

Det innebär att Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag ser ut att vinna mot regeringens, med stöd av Sverigedemokraterna.

– Nu närmar vi oss ett läge som jag varnat för hela hösten, där SD får ett direkt avgörande inflytande på svensk politik, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet