Foto: Naina Helen Jåma/TT

Löfven och Kristersson ska rapportera till talmannen om regeringsbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) kämpar för att få till en ny regering. Under förmiddagen avrapporterade de två statsministerkandidaterna till talman Andreas Norlén om partiernas samtal i regeringsfråga.

På talmannens tjänsterum avrapporterade Löfven och Kristersson de samtal de fört med Centerpartiet och Liberalerna. De båda var mycket fåordiga efter mötet.

– Det har pågått intensiva samtal mellan Alliansens fyra partier. Det har först i god anda och varit konstruktiva, sa Kristersson efter sitt möte med talmannen.

Regeringsbildningen

Båda statsministerkandidaterna bekräftar att de fortsatt föra samtal med olika partier för att få stöd för en ny regering. 

Kommenterar inte ”anti SD-klausul”

Både Liberalerna och Centerpartiet vill bli försäkrade om att en moderatledd regering inte kommer att förhandla med Sverigedemokraterna. Kristersson ville dock inte kommentera huruvida man pratat om en ”anti SD-klausul”, skriver TT.

Ingen av kandidaterna vill bedöma deras möjligheter för att bli nästa statsminister.

– Jag vill inte bedöma något, det är väldigt svårt, sa Löfven. 

Nytt förslag på statsminister

På måndag ska talmannen tala med samtliga åtta partiledare för att därefter lägga fram ett nytt förslag på ny statsminister – och en statsministeromröstning är planerad till på onsdag senare samma vecka.

– Vi kan inte göra något annat än att se till att så snabbt som möjligt komma i mål för att Sverige ska få en handlingskraftig regering, sa Löfven.

Under torsdagen kommer även Valmyndigheten att rapportera till talmannen angående de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val.

Statsministeromröstning nästa vecka

Tidigare i veckan sa Jan Björklund (L) att regeringsfrågan bör lösas nästa vecka. Under helgen som kommer ska Liberalernas partiråd samlas för att fatta beslut om partiet ska stödja Stefan Löfven eller Ulf Kristersson som ny statsminister.

Samtidigt rapporteras det att det inom Alliansen pågår förhandlingar för att få till en klausul, med syfte att begränsa SD:s inflytande. Detta enligt information till Ekot, som även bekräftas av källor till SVT Nyheter. Förhoppningen är att Moderaterna och Kristdemokraterna på så vis ska locka till sig Centerpartiets och Liberalernas stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet