Löfven om Biden: ”En president med en annan dagordning”

Publicerad

I Joe Biden har USA fått en president med en helt annan dagordning än sin föregångare, en president inriktad på samtal och internationellt samarbete. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) som har stora förhoppningar om en förbättrad och fördjupad relation med USA.

– Jag ser stora samarbetsmöjligheter mellan våra två länder, säger Stefan Löfven i SVT:s Aktuellt.

– Våra rötter i USA är väldigt starka och vi har mycket att erbjuda varandra vad gäller innovation, klimatomställning och digitalisering.

Stefan Löfven uppger vidare att han hoppas att Sverige kan utveckla sitt samarbete med USA under de kommande fyra åren, till att likna det samarbete Sverige har med länder som till exempel Tyskland.

Internationellt samabete

Men statsministern har inte bara förhoppningar om ett ökat bilaterat samabete, utan även om ett förbättrade internationellt samarbete. Joe Bidens löften om att USA så snart som möjligt ska återinträda i Parisavtalet och i Världshälsoorganisationen (WHO) är ett styrkebesked, inte minst för det intenationella klimatarbetet.

– Efter att Biden vill tillbaka till Parisavtalet så har vi en helt annan grogrund för klimatomställningen, säger han.

Även relationen mellan EU och USA, den så kallade transatlantiska länken, som försämrades rejält under Donald Trumps år vid makten, kommer förbättras, tror Stefan Löfven.

– Donald Trump ansåg ju att EU grundades för att göra det besvärligt för USA. Joe Biden inser fördelen med samabete, säger han.

Handelsfrågor fortfarande besvärliga

Statsministern varnar dock för det finns områden och frågor där allt kanske inte blir lättare, åtminstone på en gång.

 – Handelsfrågorna kan vara ett sådant område, säger han och hänvisar till de tullar som USA infört de senaste åren och landets allt njuggare inställning vad gäller frihandel.

Men, även om vissa frågor och förhandlingar fortsatt kommer att vara tuffa, är ändå det viktigaste att det kommer bli mycket lättare att hantera dem från och med nu, säger Stefan Löfven.  

– Det blir ett helt annat samtalsklimat.    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.