Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”För mig som socialdemokrat så är det naturligtvis tråkigt” säger statsminister Stefan Löfven om prognosen för Labour i brittiska valet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Löfven om brexit: ”Det är kort om tid”

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnsons har länge lovat att han ska ta Storbritannien ut ur EU. Nu ser det ut som att han vinner valet – och löftet kan infrias. Sveriges statsminister Stefan Löfven tycktes redan efter vallokalsundersökningen ha ställt in sig på en snabb brexit:
– Vi har kort om tid på oss, Boris Johnson har varit väldigt tydlig med att han inte vill förlänga det här, säger han.

Enligt den brittiska vallokalsundersökningen får Boris Johnsons Tories klar majoritet i det brittiska underhuset – och resultaten när distrikten räknas visar också att partiet går mot vinst.

En egen majoritet skulle innebära att Tories ges möjlighet att enklare driva igenom sin politik – som innehåller ett snabbt genomförande av brexit.

”Kommer kunna påbörja separationen”

Statsminister Stefan Löfven sa redan efter vallokalsundersökningen att han tyckte att resultatet verkar tydligt, och tycks förberedd på en snabb brexit:

– Det verkar väldigt tydligt och det innebär att då kommer vi kunna påbörja den här separationen den första februari. Vi har kort om tid på oss, Boris Johnson har varit väldigt tydlig med att han inte vill förlänga det här. Då har vi elva månader på oss att arbeta fram ett avtal om den framtida relationen. Det är kort om tid men vi får göra det bästa, sa han efter EU-toppmötet, och fortsatte:

-  Det är väldigt tråkigt att Storbritannien lämnar men vi måste respektera det och nu gäller det att göra det bästa av det.

Labours siffror beklagliga

Statsministern säger även att han tycker prognosen för Labourpartiet är beklaglig.

– För mig som socialdemokrat så är det naturligtvis tråkigt, ingen tvekan om det.

Huruvida Corbyn bör avgå eller inte vill han inte kommentera:

– Det ska absolut inte jag ha någon uppfattning om, utan det är han och Labour som har det beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brittiska parlamentsvalet 2019

Mer i ämnet