Stefan Löfven till de anhöriga: ”Vi delar er sorg – sanningen ska fram”

Uppdaterad
Publicerad

Kanada fick på torsdagen uppgifter från flera håll som tyder på att Iran sköt ned det flygplan som kraschade utanför Teheran på onsdagen.
– Det är väldigt allvarliga uppgifter och det visar också på behovet av att det blir en transparent utredning, säger utrikesminister Ann Linde (S).
Nu bekräftar UD att 17 personer hemmahörande i Sverige omkom i flygkraschen.

Statsminister Stefan Löfven (S) har varit i kontakt med Kanadas premiärminister Justin Trudeau med anledning av uppgifterna.

– Nu vill det till en snabb men också grundlig och transparent utredning för att få reda på sanningen. De anhöriga måste få reda på vad som hände. Jag vill också vända mig till de anhöriga och personligen djupt beklaga det som hänt. Jag tror hela landet står bakom det beklagandet och säger till de anhöriga: Ni är inte ensamma, vi delar er sorg. Vi ska se till att sanningen kommer fram, säger Stefan Löfven till SVT.

Löfven vill inte kommentera vilka underrättelseuppgifter som Kanada har delat med Sverige. Däremot är länderna eniga om att de drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen.

Statsministern har också talat med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. 

UD bekräftar: 17 svenskar

Minst 170 personer omkom i flygkraschen, varav flera var svenskar.

”UD bekräftar att 17 personer hemmahörande i Sverige omkom i flygkraschen i Iran. De var alla någons barn, klasskompis, vän eller kollega. Mina tankar är med de anhöriga. Vi kräver att händelsen utreds skyndsamt, opartiskt och transparent. Sverige är berett att bistå i arbetet”, skriver utrikesminister Ann Linde på Twitter.

UD bekräftar uppgifterna för SVT Nyheter.

– Bland de 17 personerna var det sju med svenskt medborgarskap och tio med folkbokföring i vårt land, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Under torsdagen utvidgade UD sin avrådan från resor till Iran. Den omfattar nu alla icke-nödvändiga resor till hela landet.  

Situationen har blivit ännu mer spänd, enligt utrikesministern.

– Det som är farligt är att det kan vara misskalkyleringar, till exempel att man trycker av en missil av misstag, eller att det finns grupper som inte är nöjda med statens hämnd och vill göra något eget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkrasch i Iran

Mer i ämnet