Stefan Löfven (S) under partiledardebatten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Löfven om käbbel-incidenten: Ångrat det så många gånger

Uppdaterad
Publicerad

Sju år har gått sedan käbbel-incidenten i TV4 – då Stefan Löfven fick kritik för sitt sätt att fysiskt vifta bort en rapport. När statsministern avtackades kom händelsen på tal igen.

– Jag har så många gånger ångrat det, sa S-ledaren.

I valrörelsen 2014, långt innan Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) inledde ett samarbete, uppstod vad som närmast kan beskrivas som ett litet tumult under en debatt i TV4.

Annie Lööf gick under debatten fram till Stefan Löfven för att överlämna en energipolitisk rapport. S-ledaren viftade dock avvärjande med händerna och vägrade ta emot pappersluntan.

– Det är bara käbbel. Du kan behålla den där, sade Löfven då.

Händelsen blev uppmärksammad – Löfven anklagades för att ha knuffat Centerledaren och fick kritik från flera håll.

Löfven: Ångrat det många gånger

Under Stefan Löfvens avtackning i riksdagen talade Lööf varmt om samarbetet mellan de två partiledarna, men påminde om incidenten för sju år sedan.

– Vi har försökt ha ett utbyte av en viss energipolitiskt rapport och Stefan Löfven har satt ord som ”käbbel” på kartan, sade Annie Lööf.

– Det var lite tufft och kärvt i början när en rapport skulle överlämnas. Jag har så många gånger ångrat det, varför tog jag inte emot den där rapporten, replikerade Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.