Stefan Löfven (S) och Ebba Busch Thor (KD) efter partiledardebatten på Aftonbladet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Löfven om KD-ledaren: ”Hennes agerande var besynnerligt”

Uppdaterad
Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch Thor fick kritik från flera håll när hon i en partiledardebatt i Aftonbladet ikväll varken svarade ja, eller nej, på frågan om Sverige skall vara mångkulturellt.

– Jag tycker hennes agerande var besynnerligt, säger statsminister Stefan Löfven till SVT.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anklagade direkt efter debatten Ebba Busch Thor för att flirta med Sverigedemokraterna:

– Jag tycker hon har gjort det flera gånger i valrörelsen. Det är viktigt att stå upp för mångkultur, och min oro är att hon flirtar med SD, och att KD också kan tänka sig att komma till regeringsmakten med stöd av Sverigedemokraterna, säger Jonas Sjöstedt.

Lööf: Sverige är ett mångkulturellt land

Allianskollegan, Annie Lööf, ville inte öppet kritisera kristdemokraternas partiledare, men att alliansen är splittrad i frågan visade sig då Centerledaren gav ett helt annat svar än Ebba Busch Thor på frågan om mångkultur.

– Jag svarar för mitt parti, och Sverige är ju ett mångkulturellt land och har varit det under lång tid, och det är något som berikar Sverige, sa Annie Lööf.

Ebba Busch Thor själv förklarade för SVT varför hon inte svarade ”ja” på frågan om Sverige skall vara mångkulturellt.

– Sverige är mångkulturellt idag, men jag tror inte på mångkulturalism; jag tror inte att vägen framåt för Sverige är att det är helt valbart vilka värderingar man får ha i landet.

Löfven: ”Gäller att stå upp för anständigheten”

Statsministern Stefan Löfven ville inskärpa att mångkultur berikar landet, och han uttryckte oro för den extremism som breder ut sig, och menar därför att årets val handlar om ännu djupare grundläggande värderingar än tidigare val. Han menar därför att frågor om mångfald och mångkultur är avgörande för vilka partier han kan tänka sig samarbeta med i ett eventuellt blocköverskridande regeringsunderlag.

– Här gäller det att stå upp för anständigheten, det är klart att en regering jag leder måste stå upp för demokrati, människors lika värde och i det ligger också faktiskt mångfald, sa Stefan Löfven till SVT.

Testa vilka partier som tycker som du! Gör Valkompassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.