Enligt uppgifterna planeras en normal skolgång på både gymnasium och universitet till hösten. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Löfven: Skolorna öppnar till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten lyfter sin rekommendation om distansundervisning. Det innebär att eleverna kan återvända till undervisning på plats i gymnasium och på högre utbildningar till hösten.

Folkhälsomyndighetens rekommendation om distansundervisning tas bort den 15 juni.

– Till hösten kommer gymnasieskolor, högskolor, universitet och annan vuxenutbildning till en mer ordinarie verksamhet, säger statsminister Stefan Löfven.

Skolorna har hållits stängda sedan regeringens beslut den 17 mars. Datumet den 15 juni är satt med avsikt att ge skolor och lärosäten möjlighet att förbereda sig för en mer vanlig termin, med undervisning på plats, efter sommaren. Men det blir ingen förändring för sistaårseleverna på gymnasiet som ska ta studenten. De kan som tidigare meddelat samlas klassvis, få sina slutbetyg och ha ett mindre utspring.

– Under den här krisen har de flesta tagit ett stort ansvar, och det är ett ansvar som fortsatt kommer att behövas nu när vi återgår till vanlig studieverksamhet. Så när vissa lättnader görs så gäller fortfarande sunt förnuft, stor försiktighet och eget ansvar, säger statsministern.

Avståndsregler fortsätter gälla

För den kommunala vuxenutbildningen, yrkeshögskolan och de högre utbildningarna kan fortsatt undervisning behöva ges delvis på distans för att minska smittspridningen. Detta för att Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer om att hålla avstånd och att undvika större sociala sammanhang ska följas.

Att Folkhälsomyndigheten nu lyfter sin rekommendation betyder att elever i gymnasieskolan som har behov av sommarskola kommer få möjlighet att studera på plats i skolan under sommaren.

Stefan Löfven passade även på att säga något om den politiska processen kring krishanteringen och skolfrågan.

– Jag vill tacka alla partier för ett gott samarbete den senaste månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.