Statsminister Stefan Löfven håller pressträff i riksdagens presscenter. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Löfven håller öppet om arbetsrätten – trots facklig ilska

Publicerad

Löfven håller dörren på glänt för förändringar i arbetsrätten, en öppning gentemot Centerpartiet och Annie Lööf. Det trots arga reaktioner från fackligt håll, där LO förespråkat extra val framför en sådan kompromiss med C.

När regeringssamtalen mellan C och S kollapsade handlade det enligt C-ledaren Annie Lööf om att S inte velat gå med på tillräckliga ändringar i arbetsrätten. Efter det har även Löfven sagt sig se behov av förändring, något som mottagits med ilska från fackligt håll.

– Det är enkelt att avvisa de förslagen från Centerpartiet, det står vi fast vid från LO. Hellre ett extra val än att vi tar bort anställningsskyddet för flera hundra tusen människor, sade LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson i fredags till SVT Nyheter.

”Inget konstigt”

Men Löfven backar inte från sin öppning gentemot C. Till Aftonbladet säger han att arbetsrätten kom till på 70-talet och att arbetsmarknaden i dag ser annorlunda ut, och att parterna på arbetsmarknaden själva resonerade kring saken för några år sedan.

– Man har försökt att komma överens om lite nya spelregler, men misslyckats. Så det är inget konstigt, säger Löfven.

”Vi är beredda”

De som har varit kritiska till C:s krav framhåller att ändringar skulle ge arbetsgivarna för stor makt, något Löfven avvisar. Enligt honom måste förändringar ske ”utan att man rubbar balansen som finns på svensk arbetsmarknad”.

– Jag menar att det går att hantera detta så att man kan tillgodose näringslivets och företagens behov av flexibilitet med löntagarnas behov av trygghet, säger han i intervjun med Aftonbladet.

– Parterna är naturligtvis de allra bästa på att göra det, men vi är beredda att se till att vi får förändringar i lagarna också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.