Stora störningar väntas under tre helger när stambanan mellan Flen och Gnesta stängs av för banarbete. Foto: TT

Löfven vill ge pensionspengar till järnvägen

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) vill använda pengar från pensionsfonderna för att förbättra de svenska järnvägarna. Men inte på bekostnad av pensionsutbetalningarna.

Det har väl knappast undgått någon att förseningar och kaos numera är vardag för de svenska tågresenärerna. Senast i går visade en Sifo-undersökning att var tredje resenär väljer bort tåget på grund av risken för förseningar.

Ett av de stora problemen är underhållet av spåren som varit eftersatt i minst tio år.

Agenda

Nya sätt att finansiera

Nu säger statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju i SVT:s Agenda att han vill öppna för nya sätt att finansiera en upprustning av järnvägen.

– En del kommer säkert att finansieras med lån men jag vill också se över möjligheterna för pensionsfonderna att få en möjlighet att bidra med finansieringen. Men jag vill inte tvinga dem.

Stefan Löfven är inte heller främmande för att låta privata intressenter bidra till upprustningen av järnvägen.

– Jag tycker att vi kan använda mer av samfinansiering med privat kapital.

Inte på bekostnad av pensionerna

Enligt Löfven ska pensionskapitalet användas till att stärka Sverige men inte på bekostnad av pensionsutbetalningarna. Exakt hur det ska gå till är oklart. Men vad pengarna ska användas till är tydligt.

– Vi vill se till att vi får nya stambanor med höghastighetståg mellan Sveriges tre största städer. Japanerna har kört höghastighetståg i femtio år. Nu är det dags för Sverige.

Stefan Löfven vill också påbörja bygget av Norrbotniabanan – om det behövs med hjälp av pengar från pensionsfonderna eller genom samfinansiering med privat kapital.

Löfven i Agenda

I kvällens Agenda sänds en längre intervju med statsminister Stefan Löfven om hur han tänker få fart på ekonomin och pressa ner arbetslösheten.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan även ses direkt i SVT Play eller i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet