Löfvens Thailand-känga till Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

– Jag noterar att några kan åka till Thailand. Nej, det gäller att få en regering på plats, nu är det Sverige som gäller först.

Så säger Stefan Löfven med anledning av den kärvande regeringsbildningen med udden riktad mot Jimmie Åkesson.

Oseriöst, lågt och ett försök att plocka politiska poäng, replikerar Sverigedemokraterna.

På fredag röstar riksdagen om Stefan Löfven ska bli statsminister, och allt talar för att det blir nej.

Själv befinner sig Socialdemokraternas partiledare vid EU:s toppmöte i Bryssel. Av plikt gentemot landet, menar Löfven själv, med udden riktad mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

– Jag noterar att några kan åka till Thailand. Nej, det gäller att få en regering på plats, nu är det Sverige som gäller först, säger han till SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Pappaledig SD-ledare

Häromdagen framkom nämligen att Jimmie Åkesson inte deltar i statsministeromröstningen. Sverigedemokraternas partiledare har i stället tagit pappaledigt fram till riksdagens tre veckor långa juluppehåll och rest på semester till Thailand med familjen.

Något som Stefan Löfven själv inte tänker unna sig.

– Och är man då partiledare, inte minst statsminister om än i en övergångsregering, så är det Sveriges bästa nu som kommer först. Inte ens egen julledighet.

SD: ”Oseriöst och lågt”

När SVT Nyheter söker Sverigedemokraterna för en kommentar hänvisar partiets presstjänst till ett inlägg på Facebook, skrivet av Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson:

”Att försöka plocka politiska poäng på att Jimmie Åkesson är pappaledig efter att ha lovat sin son att vara med honom på sin födelsedag, nu drygt 3 månader efter valet är både oseriöst och lågt”, skriver han.

Talmannen tiger

I nuläget är det oklart om hur arbetet med att få fram en regering kommer att bedrivas över helgerna. SVT har på torsdagen sökt talmannen Andreas Norlén, som inte vill kommentera hur planerna ser ut framöver.

Att Sverige skulle ha en regering på doppare-dagen känns dock inte särskilt sannolikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.