Löfvens vaccinbesked: Kommer räcka till hela Sveriges befolkning

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har genom EU tecknat ett avtal om tillgång till Pfizer och Biontechs nya vaccin mot covid-19. Vaccinet ska räcka till 2,3 miljoner svenskar och Sverige har nu totalt tre avtal på plats som gör att vaccin ska finnas till alla svenskar.

– Det räcker till hela Sveriges befolkning, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Sedan tidigare hade Sverige tecknat avtal om coronavaccin med svensk-brittiska Astra Zeneca och belgisk-amerikanska Janssen. På en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att ett avtal nu också är klart med amerikanska Pfizer.

– Om alla tre är godkända kommer vi ta del av så mycket vaccin att det räcker till hela Sveriges befolkning, säger Löfven.

Coronapandemin

Fler avtal kan bli aktuella

Socialminister Lena Hallengren öppnar dock för att man kan komma och teckna ännu fler avtal framöver och att EU också försöker teckna avtal med amerikanska Moderna, som nyligen offentliggjort att preliminära resultat pekar på att bolagets vaccin, liksom Pfizers, ger ett mer än 90-procentigt skydd mot sjukdomen.

– Vi vill sprida risken och är därför redo att köpa in mer än vad som kanske behövs i slutändan – man kan se det som en sorts försäkring, säger hon.

Kan börja vaccinera redan i januari

När kan då ett vaccin stå färdigt och börja användas? Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan det bli aktuellt redan i januari.

– Även de leveransavtal som har tecknats har volymer av vacciner redan från januari. Alla måste vara beredda att börja vaccinera från januari, säger Bergström.

Men det innebär inte att alla kan vaccinera sig samtidigt.

– Det kommer att komma pö om pö under våren. Det kommer inte att bli så att den stora allmänheten kommer att erbjudas ett vaccin brett förrän senare nästa år. Då kommer vi att ha en mycket större kunskapsbild, fortsätter Bergström.

Se hela presskonferensen i efterhand här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet