Stefans Löfvens tal i ”Tal till nartionen” hämtar inspiration från gammal Socialdemokratisk politik för att kunna fånga oron hos det svenska folket, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson Foto: SVT

Analys: Löfvens vision: ”Det starka samhället”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det starka samhället löper som en röd tråd genom statsminister Stefan Löfvens Tal till nationen. Genom att använda en socialdemokratisk metafor från förra seklet försöker Löfven fånga dagens oro och förväntningar bland väljarna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Socialdemokraternas läge i opinionen just nu är milt uttryckt krisartat. I flera mätningar är partiet nere på 25-26 procent vilket är långt under förra valresultatet. Lyckas inte Stefan Löfven öka väljarstödet fram till valet den 9 september är katastrofen ett faktum. Och Löfven lär få se sig om efter ett nytt jobb.

Vision om det starka samhället

Som partiledare för det största riksdagspartiet avslutar Löfven i dag SVT:s serie Tal till nationen. Han tar avstamp i sin egen livsberättelse, hur han som barn hamnade i ett fosterhem och där personligen fick uppleva vad gemenskap betyder.

Utifrån denna bild bygger han ett tal som starkt betonar just gemenskap och trygghet. Hur viktigt detta är både för individen och samhället. Talet är i den meningen djupt ideologiskt och mynnar ut i en vision om det starka samhället, Löfvens nya favorituttryck.

Men det är inget nytt uttryck, snarare hämtat från en svunnen storhetstid. Bland annat har det använts av hans företrädare på posten, Tage Erlander. Ursprungligen myntades det dock av en socialdemokrat född redan på 1880-talet. Men inte vilken socialdemokrat som helst utan Gustav Möller, arkitekten bakom välfärdssamhället och socialminister under lång tid.

Produkt av sin tid

I sin ursprungliga betydelse skulle begreppet det starka samhället fånga en utveckling där socialpolitiken byggdes ut för att minska klyftorna och skapa en stark gemenskap mellan medborgarna.

I Stefan Löfvens version handlar det förvisso också om sociala reformer, välfärd och trygghet på ålderdomen, men det handlar minst lika mycket om trygghet från brott. Skärpta straff och satsningar på polisen är följaktligen lika viktiga i detta sammanhang som höjda pensioner eller satsningar på sjukvården.

Varje politiker är i någon mening en produkt av sin tid. Så också Stefan Löfven.

Löfvens tal en ompositionering

De senaste årens förändringar av det politiska landskapet har påverkat både Löfven och socialdemokratin. Sverigedemokraternas framgångar samt ökad otrygghet och oro bland väljarna har tvingat Socialdemokraterna att lägga om politiken på flera områden. Syftet är att behålla väljare, och att försöka locka tillbaka dem som flytt.

I grunden handlar det om en ompositionering på grund av att terrängen har förändrats. Så ska också Stefan Löfvens tal till nationen tolkas. Socialdemokraterna står, i denna vision, för stabilitet och trygghet i en orolig tid.

För att försöka illustrera detta vägval använder Stefan Löfven begreppet det starka samhället som en sorts rubrik för sin vision av framtidens Sverige. Avsikten är att väljarna ska associera denna metafor med trygghet och stabilitet.

Forma ett land som håller ihop

I sitt Tal till nationen deklarerar han att samhället inte ska vika en enda tum i kampen mot kriminaliteten, att ”hederligt folk” inte ska behöva tveka vilken väg de går, att ingen ska behöva känna oro för skjutningar eller övergrepp. Slutsatsen är att i det starka samhället ska staten alltid vara starkare än kriminaliteten.

Han talar också om integrationen och slår fast att socialdemokratin redan en gång rivit ner det gamla klassamhället. Ett nytt klassamhälle baserat på varifrån människor kommer ska inte byggas upp igen. Det viktigaste är att forma ett land som håller ihop. Principen för detta bör vara den gamla socialdemokratiska devisen gör din plikt, kräv din rätt, menar statsministern.

I talet lyfter han också omläggningen av migrationspolitiken. Stefan Löfven konstaterar att antalet asylsökande har minskat kraftigt och menar att Sverige de kommande åren måste prioritera integrationen. Andra EU-länder måste ta ett större ansvar för flyktingmottagningen. Om en överenskommelse inom EU är möjlig att nå vet vi ännu inte. Frågan har diskuterats i flera år, men oenigheten inom EU är alltjämt stor.

Återgång till gammal S-politik

Stefan Löfvens tal ska ses som en del i en retorisk förändring som signalerar en återgång till en mer traditionell socialdemokratisk politik. Den bygger visserligen på progressiva inslag i socialpolitik och fördelningspolitik men kombineras samtidigt med en stramare syn på brottslighet och invandringspolitik.

Självfallet är detta en anpassning partiet mer eller mindre har tvingats till. Också Socialdemokraterna tappar många väljare till Sverigedemokraterna och bland många väljare är SD ett alternativ i höstens riksdagsval.

Frågan är dock om Löfvens omläggning av politiken kommer att belönas av väljarna. Hittills finns inga sådana tecken. Tvärtom har partiet tappat väljarstöd under våren.

Och nu brinner det i knutarna. Ska Löfven hinna vända opinionen före valet måste den vändningen börja nu.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.