Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han var en av de bästa chefer jag haft, men allt sådant har glömts bort” säger vännen och kollegan Anne Asp. Foto: Andreas Zernell/SVT

Löfvings kollega: ”En av de bästa cheferna jag haft”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har träffat Mats Löfvings kollega kommissarie Anne Asp, som sörjer sin väns plötsliga bortgång.

– Jag tycker att han var en av de bästa cheferna jag haft. Han hade ett uttryck till varje gång man ville anställa folk eller köpa in någonting; vad får medborgarna ut av det? För det är skattebetalarnas pengar, säger hon.

Hon minns tillbaka på sin kollega som en seriös och rättvis ledare.

– Att leda polisen i region Stockholm är ju ett jättejobb. Man kan inte vara någon slags ”myspys”-farbror utan det handlar om att verkligen leda. Och han visste vad som behövde göras, säger Asp.

Chockad över dödsbeskedet

När Anne Asp smsade Löfving efter presskonferensen där resultatet av internutredningen om jäv inom polisledningen presenterats, fick hon svar direkt.

– Då kände jag att det här fixar han, det kommer att ordna sig, säger kommissarien.

Hon var övertygad om att trycket kring Löfving skulle lätta, tills hennes dotter ringde på onsdagskvällen och berättade att polischefen hittats död.

– Därför blev hans bortgång ännu mer chockerande. Det var helt obegripligt. Det första jag tänkte på var barnen, hans mamma och övriga familj som han alltid pratade om. Det här är så fruktansvärt för dem, säger hon.

Hör mer från kollegan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.