Lööf har inte gett upp om L: ”Kommer prata med Sabuni”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill omförhandla Januariavtalet – men får kalla handen av Liberalerna. Trots det har C-ledaren Annie Lööf inte gett upp.

– Jag kommer att prata med Nyamko Sabuni de kommande dagarna, säger Annie Lööf i SVT:s Aktuellt.

Efter Centerpartiets besked under onsdagen, att partiet slopar kravet på att införa fri hyressättning i nyproduktion, kom Annie Lööf med ett nytt förslag: att omförhandla Januariavtalet där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ingår.

Det vill inte Liberalerna. Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L, uppger att partiet kommer verka för en liberal, borgerlig regering.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Men Annie Lööf tror fortfarande att det finns en chans att L ändrar sig. De kommande dagarna ska C-ledaren prata med L-ledaren Nyamko Sabuni.

– Jag hoppas att Liberalerna funderar på om det är värt att ta Sverige till extraval, eller om de faktiskt vill hitta tillbaka till Januariavtalet, säger Annie Lööf, och poängterar att Sabuni själv inte gått ut och meddelat något i förhandlingsfrågan.

Även inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att det, trots L:s nej, ”inte är för sent”, och att svenska folket har stora förväntningar på att de folkvalda politikerna ska lösa det hela.

– Skulle det visa sig att ett parti då helt säger nej till att vara konstruktiva så tror jag att ansvaret för det kommer bli ganska tungt, och det kan riskera att driva Sverige in i ett extraval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet