Foto: Claudio Bresciani/TT

Lööf om låsningen: ”Det får faktiskt Miljöpartiet finna sig i om de ska sitta i en regering”

Uppdaterad
Publicerad

Strandskyddet och ägandet av skogen.

Det är frågorna som har fått förhandlingarna mellan Centerpartiet och Miljöpartiet att haverera.

Både Annie Lööf och Märta Stenevi menar nu att bollen ligger hos den andra.

– Vi är beredda att ta ansvar för att Sverige ska få en regering. Det får faktiskt Miljöpartiet finna sig i om de ska sitta i en regering, säger Annie Lööf.

På onsdag hålls omröstningen som ska avgöra om Stefan Löfven får sitta kvar som statsminister.

Centerpartiet har meddelat att de är beredda att släppa fram en Löfven-ledd regering i utbyte mot förändringar i strandskyddet, ägandet av skogen samt den punkt i januariavtalet som rör arbetsrätten.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

När Centerledaren Annie Lööf gästade Morgonstudion på tisdagen betonade hon på nytt att kraven står fast för att rösta gult på onsdag.

– Jag tycker att det är ganska rimliga krav och det tycker också statsministern. Han har sagt att han går fram på den här uppgörelsen i morgon, säger Annie Lööf.

Efter intensiva förhandlingar i helgen säger MP nej till punkterna som gäller strandskyddet och ägandet av skogen.

– Jag tycker det är lite märkligt. Det är ju punkter i januariavtalet vi slöt för två år sedan. Om januariavtalet fortsatt och regeringen inte avsatts hade vi om två månader lagt fram de här punkterna. Jag förstår inte riktigt hur Miljöpartiet har resonerat nu, säger Annie Lööf och betonar att de kommer gå vidare med uppgörelsen.

– Vi är beredda att ta ansvar för att Sverige ska få en regering. Och det får faktiskt miljöparitet finna sig i om de ska sitta i en regering, säger Lööf.

”Måste förhandla”

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi säger att hon är beredd att fortsätta förhandla men att partiet inte kan stå bakom en lagändring för strandskyddet och skogsägandet som förslaget ser ut i nuläget.

– Vi kan inte ha en situation där vi exploaterar våra kuster så att Östersjön, som redan är ett av världens smutsigaste hav, fortsätter förlora de livsmiljöer som är nödvändiga för de arter som lever i haven, säger hon.

– Det finns sätt att komma framåt, men då måste man förhandla. Det vi har blivit ombedda att göra i helgen är att sluta förhandla och säga ja till det som ligger på bordet. Och det är det vi har sagt nej till, säger Märta Stenevi.

”Fallit ihop som ett korthus”

SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein beskriver läget som låst.

– Det är en smula rörigt kan man säga. För två veckor sedan hade man ett januarisamarbete som skulle hålla hela mandatperioden. Nu har allt fallit ihop som ett korthus och de bråkar om det finns en uppgörelse eller inte där Centerparitet säger ja och Miljöpartiet säger nej. Det enda de verkar vara överens om är att de ska släppa fram Stefan Löfven som statsminister, säger hon i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet