SVT:s inrikespolitiska reporter Elisabeth Marmorstein analyserar talmannens möjligheter att få till en regeringsbildning Foto: SVT/TT

Marmorstein svarar: Lööf kastar in handduken – vad händer nu?

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf (C) har gett upp försöket att få till ett samarbete över blockgränsen vilket betyder att ett extra val närmar sig. Eller finns det fler alternativ? SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på frågor i både chatt och direktsändning.

Här kan du läsa chatten i efterhand:

Regeringsbildningen

Riksdagen har tre statministeromröstningar på sig, sedan väntar nyval.

Annie Lööfs huvudalternativ i sonderingen har varit att få till en regering bestående av Alliansen och Miljöpartiet. Hon har även undersökt möjligheterna för en regering där Alliansen och Socialdemokraterna samarbetar, samt en ”smal mittenregering” med Centerpartiet och Liberalerna, där Annie Lööf är statsminister.

– Det var intressant att hon faktiskt har sonderat för en smal mittenregering. Föga förvånande skulle inte en sådan regering släppas fram. Det kunde man också på förhand ha listat ut, säger Elisabeth Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet