Centerns partiledare Annie Lööf. Foto: TT

Lööf: SD lika stadiga som ett duschdraperi

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill bli ”det nya sjukvårdspartiet” och bjuder in till samtal om att knäcka köer. Men varken regeringen eller Centerpartiet är intresserade av inviten.

– Den senaste veckan har Sverigedemokraterna visat att man har återradikaliserats – både i sin retorik och i sin ton – men de visar också att de svajar betänkligt i regeringsfrågan. De är lika stadiga som ett duschdraperi i synen på hur Sverige ska drivas framåt. Man kan inte förhandla med, samarbeta med eller göra sig beroende av Sverigedemokraterna, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf till TT.

Lööf: SD:s flört med M och S oseriöst

Åkessons tal om att SD kan komma att närma sig Socialdemokraterna om Moderaterna flirtar med liberala strömningar visar också att SD är oseriöst, säger Lööf.

Sverigedemokraternas landsdagar 2017

– Det handlar inte om att ta ansvar för Sverige utan att ställa till med så mycket oreda som möjligt.

Annie Lööf säger att Sverige klyvs på ett oacceptabelt och orättvist sätt när köerna växer och vården blir mer ojämlik i olika delar av landet. Men SD:s recept på den sjukan är totalt felaktig, säger hon.

– Det är ju inte kring Jimmie Åkessons bord man ska sitta om man ska lösa de praktiska problemen för sjukvården. Det handlar i stället om att byta regering nästa år, att byta ut Stefan Löfven och få en Alliansregering på plats så att vi återigen kan skapa en jämlik vård, säger Lööf till TT.

Att sätta sig i några samtal med Åkesson är alltså helt uteslutet, enligt Lööf.

– Centerpartiet förhandlar inte och samarbetar inte med Sverigedemokraterna.

Även S tackar nej till samtal

I sitt tal på SD:s landsdagar lanserade SD-ledaren Jimmie Åkesson förslag om att inrätta en samordningskommission för sjukvården. Han vill också ha samtal i riksdagen, över blockgränserna. Men det avvisades direkt av regeringen.

Socialminister Annika Strandhäll (S) skriver i en kommentar att SD uppenbarligen inte förstår vårdens problem eller finansiering. Och Åkessons inbjudan till samtal får som väntat kalla handen.

”Man ska akta sig för politiker som har enkla svar på komplexa problem, vi har inget intresse av och kommer inte att förhandla sjukvårdsfrågor med SD”, skriver Strandhäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigedemokraternas landsdagar 2017

Mer i ämnet