– Går det galet så är det så men jag ville väldigt gärna leva, säger Louise Skytte. Foto: SVT

Äldre coronasjuka överlever i hög grad

Uppdaterad
Publicerad

Trots farhågor om att äldre sköra skulle ha mycket svårt att överleva en allvarlig covid-19-infektion så visar nya siffror att en majoritet av de som skrivits in i den geriatriska slutenvården till följd av covid-19 i region Stockholm tillfrisknar.

Bromma sjukhus geriatriska avdelning var bland de första att ta emot covid-19-patienter, just nu vårdas drygt 30 äldre sköra. Geriatrisk sjukvård är specialiserad på akuta och kroniska sjukdomar som uppstår till följd av åldrande. Personalen på avdelningen är mycket lättade och glada över att det har gått så bra trots allvaret i situationen. Preliminära siffror som SVT Nyheter har tagit del av visar att sju av tio patienter blir symptomfria och kan skrivas ut.

– Det är en positiv erfarenhet, vi hade ju också hört andra siffror och skräckscenarier, säger Greger Slättman, specialist i geriatrik. 

Kämpa och vänta ut infektionen

Många behöver syrgas, antibiotikabehandling, insatser för nutrition och mycket mer berättar Greger Slättman. Förloppet kan vara långdraget men det gäller att kämpa och vänta ut infektionen.

– Nu börjar vi se att det är en vardag vi befinner oss i och vi skriver ut många patienter. I dag skriver vi ut fyra till hemmen och det är väldigt roligt, säger Greger Slättman.

”Jag ville väldigt gärna leva”

270 patienter har vårdats på geriatriska avdelningar i region Stockholm sen slutet på mars. Greger Slättman har just varit inne hos 92-åriga Louise Skytte och berättat att hon ska skrivas ut på måndag. Louise Skytte blev svårt sjuk för tre veckor sedan och visste inte om hon skulle klara sig.

– Jag visste att det kunde vara farligt för dem som är till åren. Jag har vilat i att går det galet så är det så men jag ville väldigt gärna leva, säger Louise Skytte.

Rättelse: I en tidigare version av den här texten stod det att omkring 1 000 patienter har vårdats på geriatriska avdelningar i region Stockholm sen slutet på mars, enligt Stockholms sjukhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.