Många av Louise Flincks vänner har familj och på sommaren ligger mycket fokus på att vara med den. Foto: privat

Louise känner sig ensam på sommaren: ”Folk ska vara så jäkla lyckade på sommaren”

Publicerad

Sommaren är tid för sol, bad och grillkvällar med vännerna. Men inte för alla. För Louise Flinck, 45, är midsommarafton sommarens första stressmoment.
– Jag har suttit ensam flera midsommaraftnar och varit skitledsen. Man känner sig ensammast i världen.

De sociala normerna säger att man ska umgås med familj och vänner under semestern – men för den som inte har någon att planera med blir det en prövning.

– Jag jobbar ofta på sommaren och då tänker man att alla andra är ute och reser. Folk lägger upp bilder i sociala medier, och även om man vet att det är en fasad är det jobbigt. Ibland tänker jag att jag inte ska gå in på Facebook på sommaren. Folk ska vara så jäkla lyckade då, säger Louise Flinck.

Hon är bloggare och frilansjournalist och har skrivit öppet om sin ensamhet. Många av Louise Flincks vänner har familj och på sommaren ligger mycket fokus på att vara med den. Känslan av ensamhet blir ofta starkare vid högtider, som midsommar.

– Midsommar ska vara så lyckat, man ska bli bjuden till den mest ”prippsblåiga” festen. Sitter man ensam känner man sig lätt misslyckad, speciellt om man är singel. Istället för att fråga om jag vill vara med säger folk ”jag tog för givet att du inte tyckte det var så kul att bara vara med vår familj”. Men fråga istället.

”Varför ska jag skämmas?”

Louise Flinck beskriver sig själv som lite av en ”ensamvarg”. Även om hon haft vänner har hon känt sig ensam hela livet, säger hon. När hon flyttade från Skåne till Stockholm vid 32-årsålder blev känslan starkare. De vänner hon lärde känna började bilda familj och blev mer och mer upptagna.

– Det är mycket planerande. Ska man träffa någon måste de kolla kalendern tre veckor framåt, man kan inte bara komma över på ett glas vin. Och på semestern ska man hinna med allt på de fyra, fem veckorna.

Louise Flinck har också drömt om familj och barn, men det blev inte så. Nyligen blev hon singel igen. Många skäms över att berätta att de känner sig ensamma men inte hon.

– Varför ska jag skämmas? Jag har inte gjort något fel. Jag tror att ju mer man pratar om saker, desto mindre tabu.

Ger tips till andra ensamma

När hon bloggar om ensamhet är det många som hör av sig, ibland stämmer de träff och tar en fika. På Facebook finns det också grupper där människor som känner sig ensamma kan skriva till andra som känner likadant. Louise Flinck försöker se fördelar med att vara själv under sommaren.

– Jag kan göra vad jag vill, jag behöver inte anpassa mig. Min strategi är att hitta på saker på egen hand.

I sommar tänker hon skaffa säsongskort på Gröna Lund och turista i sin egen stad. Kanske reser hon utomlands i höst. Att hitta på egna saker och inte vänta på att andra ska fråga om man vill ses är hennes tips till andra som känner sig ensamma.

– Det är lätt att gräva ner sig, och ibland måste man få gräva ner sig så länge man inte behåller offerkoftan på. Andra kan inte göra mycket åt min situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer