Foto: SVT

Lövin: Inga uppgifter om att statsministern informerades tidigare

Publicerad

Statsminister Stefan Löfvens närmaste medarbetare Emma Lennartsson har meddelat att hon avgår efter nya uppgifter om hanteringen av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Lennartsson ska ha fått uppgifter tidigare än vad som sagts. Men statsminister Stefan Löfven ska inte ha blivit informerad då. Det säger Isabella Lövin (MP) i SVT:s Agenda.

Uppgifterna om att statsminister Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson avgår med omedelbar verkan, publicerades i kväll av Dagens Nyheter.

Tidigare har Lennartsson sagt att det först var i  december 2016 som hon fick information om de säkerhetsrisker som uppstått i samband med att Transportstyrelsen lade ut sin it-drift på entreprenad till Tjeckien.

IT-skandalen

Nu berättar hon att hon nåtts av informationen redan i februari 2016, men att hon då inte förstått allvaret i situationen.

LÄS MER: Löfvens statssekreterare avgår

”Har själv bett om att sluta”

I SVT:s Agenda bekräftar Isabella Lövin, vice statsminister och språkrör för Miljöpartiet, att regeringen haft ett extrainkallat regeringssammanträde på söndagseftermiddagen.

– Det stämmer. Statsministern har entledigat Emma Lennartsson och anställt två nya statssekreterare.

Har hon fått sparken?

– Emma Lennartsson har själv bett om sitt entledigande.

Vad har hon brustit i?

– Enligt intervjun i Dagens Nyheter säger hon att hon ser att hon kan ha begått ett misstag och därför väljer hon att träda tillbaka.

Tidigare har statsminister Stefan Löfven berättat att han fick informationen först i januari i år.

Kan statsministern också fått information om den här outsourcingen av IT-verksamheten i ett tidigare skede än vad man sagt?

– Det finns inga sådana uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet