Lövin (MP): Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändingar och miljöförstöring toppar listan över svenskars oro, men klimatminister Isabella Lövin (MP) efterlyser handling snarare än förlamning. Ett Sverige som inte alls bidrar till klimatförändringar står i centrum för hennes vision för framtiden.
– Vi ska bidra med lösningarna, visa världen att det går, säger hon i SVT:s ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028”.

När en död kaskelot tidigare i år flöt i land vid spanska kusten, undrade forskare vad som egentligen dödat den stora valen. Svaret fanns i magen: plast, nät, rep och annat skräp, totalt cirka 29 kilo.

Med den berättelsen inleder Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister, i SVT-programmet Tal till nationen – mitt Sverige 2028, där varje partiledare får möjlighet att tala fritt om sina tankar om framtiden.

– Det här är vår vision: Att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland, säger Lövin.

– Varje dag, varje timme, varje minut, kämpar vi för att komma närmare det målet.

Kritiserar konsumtionshets

Klimatförändringar och miljöförstöring är en av de saker svenskar oroar sig mest för, om inte allra mest. Det enligt den senaste SOM-undersökningen av attityder i samhället.

Men Isabella Lövin varnar för att förlamas av den oron. I stället vill hon att folk ska fyllas av beslutsamhet och hon framhåller att man faktiskt kan göra något åt saken.

Det kräver dock ett stopp på konsumtionshets och att människor i stället tar ansvar för jorden man lever på, enligt Lövin.

– Vårt uppdrag är att bygga ett samhälle där vi kan leva gott utan att förbruka den jord våra barn och barnbarn ska bo på. Vårt uppdrag är att ge mening åt vårt välstånd.

”Ska bidra med lösningarna”

Lövin framhåller också att regeringen tagit flera steg mot visionen av Sverige som ”världens första fossilfria välfärdsland”. Bland annat genom att införa vad hon beskriver som världens mest ambitiösa klimatlag, höja skatten på smutsiga bilar och dubblera stödet till solceller.

Blickandes framåt säger hon sig vilja sänka skatten för alla som bor eller skapar jobb på glesbygden, införa antibiotikaskatt på kött från djur som farit illa och se till att Sverige är världsledande på bistånd till fattiga.

– Om 25 år ska Sverige vara ett land som inte längre bidrar till klimatförändringarna, överhuvudtaget, säger hon.

– Vi ska bidra med lösningarna, visa världen att det går.

Tal till nationen är bandat från Andrakammarsalen i Riksdagshuset. Först ut, måndag 21 maj, är Ebba Busch Thor (KD) kl 02.00 på SVT Play och kl 19.15 i SVT1. Resterande partier följer sedan i storleksordning (väljarstöd i procent).

Sändningsordning:
Ebba Busch Thor (KD) –21 maj
Jan Björklund (L) –22 maj
Jonas Sjöstedt (V) –23 maj
Annie Lööf (C) – 24 maj
Isabella Lövin (MP) –28 maj
Jimmie Åkesson (SD) – 29 maj
Ulf Kristersson (M) – 30 maj
Stefan Löfven (S) –31 maj

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

tal till nationen

Mer i ämnet