Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LUF:s ordförande Erik Berg hade inte tagit en ministerpost i Kristerssons (M) regering, säger han. Hör kritiken mot Romina Pourmokhtari (L) i klippet. Foto: Sam Dahlman

Luf-ordförandens kritik: Skulle ej tagit ministerpost

Uppdaterad
Publicerad

Erik Berg är ny ordförande i Liberala ungdomsförbundet, Luf, efter Romina Pourmokhtari. Nu tar han avstånd från sin företrädares val att tacka ja till en ministerpost i regeringen Kristersson.

– Jag hade inte gjort det, nej, säger han i SVT:s Agenda.

Romina Pourmokhtaris (L) beslut att tacka ja till posten som klimat- och miljöminister har fått kritiker att höja sina röster. Detta med anledning av tidigare SD-kritiska uttalanden hon gjort.

Till SVT:s Agenda säger den nytillträdde Luf-ordföranden Erik Berg att han inte hade tagit en ministerpost i den sittande regeringen.

– Det hade jag inte gjort. Jag hade inte heller varit beredd att sitta vid de där förhandlingsborden med Sverigedemokraterna, säger han.

Så du hade inte gjort som din företrädare och tackat ja till en ministerpost?

– Jag hade inte gjort det, nej.

Kritiserar moderpartiet

Erik Berg, som intervjuas i samband med en demonstration utanför den ryska ambassaden i Stockholm, riktar även kritik mot moderpartiet.

– Det vinterpaket man gett till Ukraina nu är det mest liberala den här regeringen har gjort. Men jag tycker att man har misslyckats med att vara liberaler och jag tycker inte riktigt att man förtjänar sitt namn.

Han ser det också som ett felbeslut att skriva under Tidöavtalet.

– Efter landsmötet på lördag hoppas jag att Johan (Pehrson reds anm.) börjar skriva på ett nytt kapitel i Liberalernas historia där vi faktiskt tar fram politiken som gör att vi förtjänar att kalla oss Liberalerna, säger Erik Berg.

Försvarar sig själv och partiet

I ett sms till SVT tar klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari Liberalernas vägval i försvar, och skriver att samarbetet med SD och de andra regeringspartierna ”gett mig möjligheten att driva en mer effektiv och ambitiös klimat- och miljöpolitik än den förra regeringen gjorde”.

– Ett arbete jag tar mig an med glädje, skriver Pourmokthari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.