Vitrysslands president, Aleksander Lukasjenko Foto: Scanpix

Lukasjenko hotar med straff efter nalleprotest

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade aktionen att släppa 800 nallebjörnar över Vitrysslands huvudstad Minsk bekräftades under torsdagen av Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko.

Nallebombningen, som utfördes av pr-byrån Studio Total den 4 juli i år, har av de själva beskrivits som en aktion för yttrandefrihet i Vitryssland och en protest mot att människor fängslas och torteras.

Vid en försvarskonferens under torsdagen ska Lukasjenko ha hotat statsanställda med straff för att svenskarna lyckades ta sig in i vitryskt luftrum och bombardera staden med nallar. Det rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

-Senast på måndag fattar jag beslut, även om avskedanden, ska Lukasjenko ha sagt.

En ”provokation”

Tidigare har försvarsdepartementet avfärdat incidenten som enbart en ”provokation” på internet. Men redan den 6 juli rapporterade den oppositionella nyhetssajten Charter 97 att Skomantas Povilionis, talesperson för den litauiska försvarsmakten, bekräftade att en kränkning av Vitrysslands luftrum faktiskt skedde den 4 juli, via Litauen.

”Vi vet inte om den har en koppling till incidenten i Vitryssland som nämnts i media” sade Povilonis enligt Charter 97 som hänvisar till nyhetsbyrån Itar-Tass.

Pr-byrån har hela tiden bedyrat att aktionen med nallebjörnarna verkligen inträffat och har publicerat videomaterial för att bevisa att de verkligen flugit in över vitryskt territorium, tillräckligt lågt för att inte upptäckas av försvarets radar. 

Sexskolebluffen

Nallebjörnsprotesten avfärdades till en början för att vara ett påhitt  inte minst mot bakgrund av bluffen om att världens första sexskola invigts i Österrike i slutet av 2011.

Men Lukasjenkos hot om utrensningar tolkas alltså som en bekräftelse på att nallar i fallskärm faktiskt singlade ned över Minsk. Nu återstår om den vitryske presidenten omsätter sina ord i handling på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Diplomatisk kris med Vitryssland

Mer i ämnet