Kriminalvårdens transporttjänst ansvar för i stort sätt alla utvisningar som sker med tvång. De anställda bor på lyxhotell och åker första klass för skattemedel i samband med utvisningsresor, avslöjar Sveriges Radios Kaliber. Foto: TT

Lyxliv för Kriminalvårdens anställda

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvårdens anställda bor på lyxhotell och åker första klass för skattemedel i samband med utvisningsresor, avslöjar Kaliber i Sveriges Radio.

Kriminalvårdens transporttjänst ansvar för i stort sätt alla utvisningar som sker med tvång. Förra året ökade kostnaderna för dessa transporter med 20 miljoner kronor, trots att färre personer transporterades. Totalt landade notan på över 240 miljoner kronor och delar av pengarna har gått till resor i businessklass.

Vid Kalibers genomgång av resorna, som gjorts med inhyrda flygplan 2011–2014, har ett 80-tal resor hittats där de anställda stannat utomlands två eller tre dagar efter sitt uppdrag. Bland annat har personal bott på femstjärniga hotell i bland annat Dubai, Aten och Istanbul.

– Jag har respekt för att man tycker att det är mindre rimligt, att det till och med kanske ibland är lite stötande, säger Hans Lagerlöf, chef för den enhet på Transporttjänsten som planerar och bokar resorna, till programmet.

Hotell långt från flygplatsen

Enligt Kaliber planerade Kriminalvårdens Transporttjänst drygt 3 400 utvisningsresor under förra året. Och kostnaderna för resorna har ökat, trots att Transporttjänst utvisat färre än tidigare. Anledningen är enligt Kriminalvården svåra ärenden som kräver chartrade flygplan och mer bevakningspersonal.

Men Kalibers granskning visar att personalen ofta stannat över flera nätter efter att de lämnat av den utvisade. I de flesta fall i andra länder än där avvisningen skett. Och även vid utvisningsresor inom Europa sover personal ofta kvar en natt på hotell innan de reser tillbaka. Hotellen ligger sällan i nära anslutning till flygplatsen varför de kräver långa taxiresor.

Samma regler gäller fortfarande

Trots att problemet nu uppmärksammats och utretts gäller fortfarande samma praxis.

– Tills vi har ett nytt avtal så gäller det gamla tyvärr. Vi har den praxisbildningen, säger Fredrik Westerberg Thorell, internrevisionschef på Kriminalvården, och utvecklar varför det inte bara sker ett omedelbart stopp.

– Det ligger ett uppdrag på personalenheten att arbeta fram ett nytt avtal men det ska samverkas med fackförbunden. Det är också en genomgående omorganisation av Kriminalvården. Saker tar tyvärr längre tid än man skulle vilja.

Bakgrunden till historien är ett tips som skickades vidare till internrevisionen. Utredningen avslutades i mars.

– Vi såg att man behövde se över arbetsreglerna, hur vi reser, bor och vilken typ av biljetter som köps. Man följer inte resepolicyn man har inom Kriminalvården att till exempel åka ekonomiklass.

Seko pådrivande

– Det finns till exempel inga beslut eller regler att vilotiden ska tas ut i utlandet. Samtidigt är det så man jobbat under många år och under den gamla ledningen och då blir det en praxisbildning och börjar ses som ett avtal, säger Fredrik Westerberg Thorell.

Varför kan inte vilan lika gärna tas ut i Norrköping som i Dubai?

– Det är precis det vi måste se över. Jag kan bara svara i form av att det är så här man gjort. Praxis i dag är att vilan sker i utlandet men det måste finnas regler som gäller för hela kriminalvården.

Enligt radioprogrammet Kaliber har dessutom fackförbundet SEKO varit pådrivande till att personalen fått åka businessklass vid resor över tre timmar.

– Det har dom absolut varit. De hävdar att det är ett avtal i form av praxisbildning. Det finns skrifter och internt upprättade dokument men de har en tveksam bakgrund och det går inte att spåra dem till ett beslutsmandat.

Den här praxisbildningen gällande business-biljetter, har du hört talas om den hos andra myndigheter?

– Nej, det är jag inget sett i övrigt. Polisen till exempel reser inte efter de premisserna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.