Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: TT

M: ”DÖ är upphävd”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra säger att hela decemberöverenskommelsen nu är upphävd i och med att Kristdemokraterna på fredagen beslutade att hoppa av. – Jag konstaterar att Decemberöverenskommelsen är upphävd och då gäller det även för vår del. Jag har även konstaterat det i samråd med moderaternas partistyrelse och de står helt bakom detta.

– Jag kommer inte ta några initiativ till en misstroendeförklaring nu, och nyvalssituationen förfogar regeringen över.

Redo att regera 2018

I SVT:s Aktuellt säger Anna Kinberg Batra att hon talade med de andra Allians-partiledarna direkt efter KD:s beslut.

DÖ upphävd

– Vi är fast beslutna att ta tillbaka regeringsmakten senast 2018.

Kommer ni att lägga fram en gemensam budget under den här mandatperioden?

– Den här hösten ligger ju varsina olika budgetar från oss på riksdagens bord, men sedan har vi en gemensam syn på den ekonomiska politiken i Alliansen. Den ser jag fram emot att bygga vidare på.

Är du besviken på KD?

– Jag konstaterar kort och gott att Decemberöverenskommelsen har upphävts, då är det mitt ansvar att leda Alliansen vidare. Vi har mycket gott att utgå ifrån.

FP och C gör som Moderaterna

Folkpartiets partiledare Jan Björklund säger i en kommentar att hans parti precis som Moderaterna kommer att rösta för sin egen budget, och säga nej till misstroendevotum.

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson instämmer i linje med de övriga borgerliga partierna:

– För Centerpartiet är det viktigt att det finns tydliga former för hur landet ska styras, men i och med att ett parti nu har lämnat Decemberöverenskommelsen innebär det att den är upphävd i sin nuvarande form.

– Centerpartiet kommer att rösta på den budgetmotion som vi har lämnat in under hösten, precis som vi hela tiden har ämnat göra.

Nyval inte målet

KD:s partiledare Ebba Bush Thor säger i SVT:s Aktuellt att partiet inte söker nyval.

– Nyval är en tänkbar följd av detta, men det är absolut inget som är givet. Det som kommer att ske nu är att vi kommer att lägga fram och rösta på den budget som vi har presenterat.

– Vi fokuserar på att utveckla vår politik och stärka vår oppositionsroll, säger Ebba Bush Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖ upphävd

Mer i ämnet