De franska stridsflygplanen Rafale BF3/MF3 kan bära kryssningsrobotar med kärnvapen. Foto: Philippe Lopez, AP 23 januari 2020

Moderaterna efter Macrons utspel: ”Inte aktuellt för Sverige att ta emot säkerhetsgarantier”

Publicerad

Det är inte aktuellt för Sverige att ta emot säkerhetsgarantier från Frankrike baserat på franska kärnvapen. Det säger försvarsutskottets ordförande, Pål Jonson (M) efter att landets president Emmanuel Macron sagt att franska kärnvapen bör få en utökad roll i Europa.

Historiskt har de franska kärnvapnen setts som en nationell angelägenhet som enbart ska skydda Frankrike. Men president Emmanuel Macron öppnade på fredagen upp för att även skydda Europa med landets cirka 300 kärnvapenstridsspetsar.

Robert Dalsjö, forskningsledare på FOI, liknade uttalandet vid en bomb, enligt flera svenska medier på fredagen.

”Inte aktuellt”

Moderaterna meddelar däremot i ett skriftligt svar till SVT att det ”inte är aktuellt” att ta emot en kärnvapengaranti från Frankrike. Däremot utesluter inte Moderaterna att inleda samtal om franska kärnvapen om det gäller till exempel rustingskontroll.

”Det beror naturligtvis på innehållet i sådan dialog. Men det är inte aktuellt för Sverige att ta emot några säkerhetsgarantier från Frankrike baserat på de franska kärnvapnen. Däremot bör Sverige ha ett nära försvarssamarbete med Frankrike som får en allt viktigare roll inom EU:s försvarspolitik efter brexit”, svarar försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M) och utrikesutskottets vice ordförande Hans Wallmark (M).

Övningar med kärnvapen

I det 90 minuter långa talet på fredagen sa president Macron att Frankrikes vitala intressen har en ”europeisk dimension” och att dialogen är öppen för intresserade europeiska samarbetspartners.

Uttalandet kom en vecka efter att kärnvapenmakten Storbritannien lämnat EU, vilket innebär att Frankrike är den enda kvarvarande kärnvapenstaten i unionen.

Nu talar president Macron om att inleda kärnvapenövningar med samarbetspartners i Europa. Men bilaterala övningar med Sverige där kärnvapen ingår är inte aktuella, anser Moderaterna.

”Sverige genomför främst övningar i närområdet tillsammans med de andra nordiska länderna och tillsammans med Nato”, svarar försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M) och meddelar att Hans Wallmark (M) står bakom uttalandet.

Pål Jonson (M), ordförande riksdagens försvarsutskott. Foto: Henrik Montgomery, TT

Är detta början till ett franskt kärnvapenparaply i Europa?

”Nej det tror jag inte. Förslag om ett franskt kärnvapenparaply för Europa är lång ifrån nya. Sådana förslag har framförts många gånger tidigare utan att det har blivit en realitet”, uppger Pål Jonson (M).

Moderaternas talespersoner i försvars- och utrikesfrågor betonar dock att Sverige har fördjupat sitt militära samarbetet med Frankrike. Hösten 2019 inleddes European Intervention Initaitive, samverkar i Mali och har gemensamma försvarsprojekt.

”Men det är viktigt att komma ihåg att det är Nato som ansvaret för det gemensamma försvaret av Europa för alla länder utom de militärt alliansfria”, kommenterar de.

Hans Wallmark (M), vice ordförande, riksdagens utrikesutskott. Foto: Stina Stjernkvist, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.