Energipolitiska talespersonerna Camilla Brodin (KD), Lars Hjälmered (M) och Arman Teimouri (L) kräver en ny energiöverenskommelse mellan riksdagspartierna under en pressträff på riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

M, KD och L vill ha deadline för ny energiöverenskommelse

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kräver att regeringen sätter en deadline för en ny energiöverenskommelse – innan årsskiftet. Dessutom vill trion att regeringen bjuder in samtliga riksdagspartier till förhandlingen.

Det är i en debattartikel i DN som Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) skriver att de ser allvarliga problem på den svenska elmarknaden. Något som de menar kan skada den svenska välfärden, konkurrenskraften och klimatomställningen.

”I dag kommer två tredjedelar av Sveriges klimatutsläpp från industrin och transporterna. Det är främst här som utsläppen måste minska. Det kräver fler elbilar och fler eldrivna tunga transporter, och att fler industrier går från fossil energi till elektrifierade lösningar. Det kräver mer el, inte mindre, och elen måste vara ren om omställningen ska spela roll för klimatet”, skriver partiledarna.

Partierna är överens om att utsläppen från den svenska elproduktionen inte får öka och att Sverige måste fokusera på fossilfri elproduktion. Därför vill de värna om den svenska kärnkraften, som de fruktar är på väg att fasas ut till förmån för andra förnybara energikällor.

”Vi är positiva till en ny generation kärnkraft. En svensk färdplan mot fjärde generationens kärnkraft ska utvecklas”.

Det vill partierna göra

Under en presskonferens på torsdagsmorgonen presenterade de energipolitiska talespersonerna för M, KD och L mer konkret vad de vill göra.

Enligt Camilla Brodin (KD) har Sverige ett kapacitetsproblem, något som ska lösas med att elbolagen får mer långsiktiga spelregler på elmarknaden.

Lars Hjälmered (M) vill att ha ett nytt energipolitiskt mål som fokuserar mer på kärnkraft.

– Den energiuppgörelse som slöts 2016 och som presenterades i just detta rummet är i praktiken nära nog genomförd, det innebär att det inte finns några överenskomna förslag mellan de fem partier som skulle kunna adressera och lösa de problem vi nu ser på el- och energimarknaden sa han.

Ljuset slocknade

Något profetiskt slocknade ljuset i rummet kort därefter, vilket bjöd på skratt bland både politiker och journalister. Därefter fick de tre företrädarna frågan om man inte borde lösa avfallsfrågan innan man satsar på ny kärnkraft.

– Jag tycker att det är rimligt. Det här är ingen riksdagsfråga på det sättet men där borde regeringen gå vidare, svarade Lars Hjämered.

På frågan om statligt stöd till kärnkraften svarade Arman Teimouri (L) att det är upp till partierna att ta ett beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.