Foto: TT

M-kritik av Jomshofs utspel

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Richard Jomshof skrev ”Du är inte välkommen i Sverige” riktat till en M-politiker. Nu får han kritik av både av Moderaternas partisekreterare och av partiledaren Anna Kinberg Batra.

I torsdags skrev Kahin Ahmed (M), som sitter i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista, en debattartikel på sajten Nyheter24, där han kritiserar att politikerveckan i Järva bjuder in Sverigedemokraterna. Rubriken var ”Du är inte välkommen i förorterna, Jimmie Åkesson!”.

På fredagen gick partisekreterare Richard Jomshof till motangrepp på sociala medier och skrev att Kahin Ahmed inte är välkommen i Sverige.

Ahmed anser att Jomshofs kommentar om honom är rasistisk och att det är en skandal att en riksdagsman skriver så.

– Han är inte värd att representera våra medborgare i Sverige, säger han till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Richard Jomshof till M-politiker: ”Du är inte välkommen i Sverige

M:s partisekreterare: ”Odemokratiskt”

Idag får Richard Jomshof hård kritik av Moderaterna för vad han skrivit.

– Att vilja kasta ut en medborgare ur landet på grund av hans ursprung eller åsikt är odemokratiskt, säger Moderaternas tf partisekreterare Anders Edholm till Svenska Dagbladet.

Och även Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kritiserar Jomshof.

”Att vilja kasta ut någon för sin åsikt däremot, hör inte hemma här.”, skriver Kinberg Batra på Twitter.

Andra partiledare är betydligt tuffare i sin kritik.

”Enligt Jomshof, SD:s yttersta partiledning, är islam en trojansk häst & Kahin Ahmed ska lämna landet. Hatets politik.”, skriver Annie Lööf (C) på Twitter.

”Ofattbart uttryck. Hatet blir ny ton i svensk politik. Bedrövligt.”, twittrar Jan Björklund (L).

Jomshof: Ahmed förstår inte svensk demokrati

Richard Jomshof menar att hans kritiserade inlägg var ett svar på debattinlägget på sajten Nyheter24 och menar att Kahin Ahmed inte förstår hur svensk demokrati fungerar.

Han känner sig provocerad och anser att det ”är ganska fräckt att en människa som kommer till Sverige försöker tala om hur svenskar ska leva sina liv”.

Under söndagen backade Jomshof delvis från sitt uttalande. Han skriver på sin Facebooksida att han står för kommentaren men att många har missförstått honom.

Till SvD säger SD-toppen att han försökte efterhärma Ahmeds sätt att uttrycka sig och att ”det var tänkt med glimten i ögat”.

– Det är möjligt att jag uttryckte mig något i affekt, säger Jomshof till SvD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer