M kritiserar regeringens förslag om sjukfrånvaron

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna är kritiska till regeringens åtgärdsprogram för att minska sjukfrånvaron. Mest kritiska är partiet mot att den bortre gränsen tagits bort i sjukförsäkringen.

– Det kommer bara öka sjukfrånvaron, säger Johan Forssell, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet (M).

I dag presenterade regeringen sitt nya åtgärdsprogram för att minska sjukfrånvaron. Målet är att minska sjukdagarna per person från tio till nio dagar. Åtgärderna är bland annat att förstärka Försäkringskassan, lägga större ansvar på arbetsgivarna och öka jämställdheten med en ytterligare pappamånad. Moderaterna tycker dock att reformerna är för övergripande och luddiga.

– Det är bra att man sätter upp ett mål men vi saknar klara reformer för att nå det målet. Jag befarar att det här målet är lika innehållslöst som regeringens mål med att minska arbetslösheten som alla vet att de inte heller kommer lyckas med, säger Johan Forsell, partiets talesperson i frågan och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Vill ha tillbaka tidsmärkning

Forssell menar att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen båda varnar för att om man slopar en tidsgräns för sjukförsäkringen leder det till ökad sjukfrånvaro.

– Man måste sätta tillbaka tidsmärkningen, annars ökar sjukfrånvaron.

Regeringen tog bort den tidsgränsen, efter stor kritik mot förra alliansregeringens tidsmärkning som resulterade i många fall av sjuka utförsäkrade människor.

– Det kommer alltid finnas sjuka som behöver sjukförsäkringen som kommer att fortsätta vara sjuka, säger Johan Forsell.

Forsell välkomnar att man ska stärka Försäkringskassans kontroller. Moderaterna vill också inrätta en ny karensdag vid dag 15 av sjukdomsperioden.

Fokus på offentliga arbetsgivare

Eftersom det är flest kvinnor som är sjukskrivna och ofta på grund av psykisk ohälsa, föreslår regeringen att jämställdheten ska stärkas genom en tredje pappamånad som ger en mer jämställd föräldraförsäkring. Forsell välkomnar ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen men värjer sig mot kvotering och vill i stället utöka jämställdhetsbonusen, som visats sig inte gett tillräcklig effekt hittills.

– Därför behöver den utökas ytterligare. Vi tror att föräldrar vänder sig mot kvotering och vill istället öka den ekonomiska drivkraften för att man ska vilja ta ut mer jämställt, säger han.

Att lägga större ansvar på arbetsgivarna är bra tror Forsell, men menar att eftersom det är störst problem med sjukskrivningarna i offentlig sektor, så kan regeringen redan i dag ta tag i det problemet själva.

– De flesta kommunerna styrs ju av Socialdemokraterna. Varför ta omväg genom privata arbetsgivare när de redan nu kan ta tag i de offentliga arbetsgivarna genom att till exempel korta beslutsvägarna och förenkla för de anställda så de kan må bättre, säger Johan Forsell.

Småföretag riskeras att drabbas

Även branschorganisationen Företagarna är kritiska mot förslagen att lägga större ansvar på arbetsgivarna, som ska kunna premieras ekonomiskt om man har ett bra rehabiliteringsarbete och riskera att betala böter om de sköter sig dåligt på området. Företagarna anser liksom Moderaterna att regeringen tar ett problem som framför allt finns inom offentlig sektor och presenterar det som ett problem i privata företag.

– Man tittar på sitt eget hus och dömer någon annans, säger Företagarnas vd Günther Mårder till TT.

– Ett regelverk i linje med regeringens utspel skulle innebära enorma kostnader för småföretag, eftersom det blir formaliserade åtgärder som ska redovisas, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.