Ellinor Hillheim är på tillbaka från en lång sjukskrivning. Hon rehabiliterar sig själv från utbrändheten bland annat genom att måla. Foto: SVT

Vägen tillbaka efter lång sjukskrivning

Publicerad

En morgon för två och ett halvt år sen gick det inte längre.

– Jag kände att det var nog helt enkelt. Jag låg och grinade i sängen och kände att nu orkar jag inte gå och jobba, säger undersköterskan Ellinor Hillheim.

Ellinor Hillheim är undersköterska och började för sex år sedan på ett nytt jobb på ett kommunalt boende i Östersund för personer med olika funktionshinder. Men hon kom inte riktigt in i arbetsgemenskapen. Cheferna stannade inte länge och hann inte lära känna medarbetarna.

Den här morgonen sjukanmälde hon sig men berättade inte hur illa det var. Hon sa att hon hade ont i magen.  

Sjukskrivningarna följde på varandra och hon fick så småningom diagnosen depression och utmattningssyndrom, ”utbränd” i dagligt tal.

– Det kändes knäckande att hamna där. Det var ju inget man hade räknat med att det skulle bli så i livet, säger Ellinor Hillheim.

Började arbetsträna

Efter en tid fick hon gå i samtalsterapi och också börja arbetsträna. Hon försökte i vården men det orkade hon inte med. Inte heller biblioteket fungerade.

– Det var för mycket folk och för många intryck.

Nu arbetstränar hon 13 timmar per vecka på ett av kommunens kontor. Arbetsuppgifterna är enkla men hon uppskattar arbetsgemenskapen och att höra till ett sammanhang.

Utöver arbetsträningen försöker hon återhämta sig genom att meditera, promenera i naturen och måla tavlor.

Omgivningen har ett ansvar

Hon har med tiden insett varför hon inte just nu orkar arbeta och hon lägger en stor del av ansvaret för det som hände på sig själv.

– Jag är den plikttrogna människan med stora krav på mig själv som tycker om att hjälpa och vårda människor. Och jag glömde bort mig själv efter vägen.

– Jag borde tydligt ha sagt ifrån, jag är nog alldeles för snäll och plikttrogen och duktig.

Men hon tycker samtidigt att omgivningen har ett ansvar.

– Hade chefen eller arbetsgruppen uppfattat hur trött jag var och hur jag mådde redan för sex år sen hade det kanske aldrig behövt gå så illa som det gjorde.

Ser positivt på framtiden

Hur framtiden ser ut vet Ellinor Hillheim väldigt lite om. Hon hoppas kunna börja arbeta på deltid någon gång nästa år. Men det är inte säkert att Östersunds kommun kan hitta arbetsuppgifter som hon klarar av och orkar med. Och hon har insett att det finns risk för att hon då blir uppsagd.

Men från att ha känt stor oro har hon bestämt sig för att vara optimistisk.

Även om du blir av med jobbet?

– Ja, det ordnar sig, det tror jag. Då är det nya dörrar som öppnas i så fall, säger Ellinor Hillheim med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.