Ulf Kristersson (M) menar att alliansen har en ”förkrossande enighet”. Foto: Henrik Montgomery/Christine Olsson/TT

M-ledaren: Någon måste ha missuppfattat

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker att det interna Alliansbråket om utskottsposter i riksdagen, och huruvida Sverigedemokraterna ska komma ifråga för poster efter valet, är ”olyckligt”.
– Någon måste ha missuppfattat vad allt detta syftar till, säger Kristersson när han frågas ut i Godmorgon världen i P1.

När uppgifterna om Alliansens diskussioner om utskottsplatserna kom ut hävdade i första hand Liberalernas ledare Jan Björklund att Moderaterna och deras gruppledare Tobias Billström gav en felaktig bild av vad det hela handlade om. Liberalerna och Centerpartiet anser att Billström framställt det som att det handlade om att göra upp med SD.

Kristersson, på plats i Almedalen för Moderaternas dag, säger att Billström inte har gjort något galet eller fel. Det är en person som kan sina saker utan och innan, enligt M-ledaren.

Och egentligen är det hela mer en fråga matematik och politik, enligt Kristersson som framhåller att storleksförhållandena i riksdagen nu, och sannolikt än mer efter valet i september, ser annorlunda ut efter SD:s uppgång. Då borde kanske också fördelningen av poster som ordförande och vice ordförande i utskotten se annorlunda ut.

– Jag tror inte att det här är en stor fråga, det blev olyckligt men det kommer att lösas förr eller senare, säger Kristersson.

Han säger att bråket inte har någon inverkan på Alliansens möjligheter att bilda regering.

– Vi har en förkrossande enighet i flera stora frågor, säger Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet