Foto: Fredrik Sandberg, TT

M-ledaren: ”Något brast i Sverige”

Publicerad

Ulf Kristersson blev som väntat omvald till partiledarposten vid Moderaternas stämma i Västerås. I sitt stämmotal riktade han skarp kritik mot regeringen.

Ulf Kristersson beskriver i sitt tal under Moderatstämman en värld utanför Sverige där populism och protektionism växer, med handelskrig och ett Kina som ”systematiskt motarbetar frihetens ideal”.

Men läget är långt ifrån bra i Sverige. Han talar om skjutningar, sprängningar och granatattacker, kriminella gäng och oskyldiga människor som ”skadas för att de är på fel plats vid fel tillfälle”.

Tog upp malmömord

Och mordet på en småbarnsmamma på öppen gata i Malmö var en vattendelare, enligt Kristersson.

– Den veckan brast någonting i Sverige. Vi fick nog. Många kände samma sak, säger han och framhåller att Moderaterna krävde mobilisering och omedelbara krafttag.

Men regeringen, säger han, bjöd in till samtal och sju av riksdagens åtta partier fick komma. Inte alla.

– Då brast något igen. Regeringen devalverade en fråga som mer än någon annan oroar alla svenskar, oavsett partifärg, till banalt politiskt spel. De borde skämmas.

Nyval i styrelsen

Tidigare på stämman fick Ulf Kristersson förtroendet att leda Moderaterna som ordförande i fyra år till, efter att Moderatstämman i Västerås valt om honom.

Valet skedde helt utan dramatik och utan motkandidater.

Det gällde också nyvalen av förste vice ordförande, Elisabeth Svantesson och Anna Tenje som andra vice ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer