Från vänster: Fredrik Malm (L), Sofia Damm (KD) och Jonas Jacobsson (M). Foto: Pressbilder från respektive parti.

M, L och KD positiva till regeringsförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens miljardsatsning för att stärka kvinnor och flickors ställning i världen tas emot positivt av flera partier. Samtidigt önskas ett tydligare svar kring vad satsningen egentligen för med sig.
– Regeringen är skyldig att redovisa mer konkret vad satsningen innebär, säger Jonas Jacobsson Gjörtler, utrikespolitisk talesperson (M).

Under tisdagmorgonen gästade Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet och biståndsminister, Morgonstudion på SVT. Där berättade hon om regeringens förslag att lägga en miljard kronor på en ökad global jämställdhet.

Förslaget tas emot positivt av Moderaterna, som samtidigt önskar mer information om vad förslaget egentligen innebär.

– Vi är i grunden positiva till insatser som syftar till att stärka kvinnor och flickors rättigheter globalt. Det viktiga är dock resultaten och att åtgärderna kan följas upp, så att skattebetalarna kan följa varje biståndskrona.

– Här är regeringen svaret skyldig i att redovisa mer konkret vad satsningen innebär, säger Jonas Jacobsson Gjörtler.

Välkomnar förslaget

Även Kristdemokraterna vill se mer information gällande det nya regeringsförslaget.

– Jag håller helt med om att jämställdheten i världen och i Sverige behöver öka. Jag skulle dock gärna vilja se ett underlag som visar var pengarna kommer ifrån och hur den här miljarden gör skillnad – inte bara att den spenderas, säger Sofia Damm, utrikespolitisk talesperson för (KD).

– Vi har tidigare kritiserat regeringen för att ha lagt årets stora ökning av biståndet på FN istället för på civilsamhället. Därför är det välkommet att regeringen nu tycks ha ändrat sig något, även om man kan misstänka att utspelet handlar om nästa veckas globala jämställdhetskonferens som regeringen står värd för.

Kommer sent inpå valet

Liberalerna är också positiva till att satsa mer på jämställdhet, men anser att satsningen kommer sent.

– Vi är positiva till att regeringen vill satsa på kvinnors och flickors rättigheter i biståndet. För oss är det självklart att satsa på demokrati, jämställdhet och utbildning i biståndspolitiken. Men man kan ju tycka att det är lite märkligt att regeringens satsning kommer så sent, tre månader innan valet, säger Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson (L).

Centerpartiet avböjer att kommentera regeringsförslaget.

SVT Nyheter har sökt övriga partier för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.