Regeringen har lagt fram ett nytt förslag om att satsa en miljard kronor på en större ”global jämställdhet”. Foto: TT

Regeringen vill satsa en miljard kronor till kvinnor och flickor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa en miljard kronor på global jämställdhet och att stärka kvinnor och flickors ställning i världen.
– Kvinnors systematiska förtryck är ett stort hinder för utveckling i världen, säger biståndsministern Isabella Lövin (MP).

Regeringen har lagt fram ett nytt förslag om att satsa en miljard kronor på en större ”global jämställdhet”.

– Vi ser ett backlash just nu mot det arbete som gjorts under lång tid. Kvinnor har fått det bättre men nu stannar det här upp. Det är starka krafter som vill begränsa kvinnorättsorganisationers arbete, säger Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet och biståndsminister, i Morgonstudion.

Ska titta på lagstiftningen

Biståndsministern tar som exempel upp när USA:s president Donald Trump skrev under en lag om att inte finansiera organisationer som bland annat informerar om abort.

– Det har gett stora påverkningar över världen, säger hon.

Lövin berättar vidare om att regeringen har som särskild strategi att rikta in sig på kvinnorättsorganisationer och att de även tittar på lagstiftning.

– Vi vill belysa det faktum att kvinnor på flera håll i världen till exempel har mindre rätt att äga, svårt att skilja sig samt ingår i barnäktenskap. Genom att titta på lagstiftningsområdet kan vi komma långt med dessa frågor.

Vill sätta ljus på mansrollen

Var kommer de här pengarna att investeras mer konkret?

– Dels i organisationer som arbetar globalt med de här frågorna. Sedan kan det också gå till forskning som tittar på könsuppdelad statistik för att ta reda på hur män och kvinnor kan ha olika problem i samhället.

– Vi vill dessutom sätta ljuset på mansrollen och hur man arbetar med att även män tar sitt ansvar för att komma ur den här situationen. Så det finns ett fokus på pojkar och män också, säger Isabella Lövin.

Ansvaret för pengarna kommer att ligga på biståndsmyndigheten Sida och planeras delas ut mellan 2018-2022. Regeringsbeslutet om förslaget kommer att fattas nu på torsdag den 12 april i ett regeringssammanträde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.