M och SD splittrade om a-kassa och sjukförsäkring

Uppdaterad
Publicerad

I början på veckan som kommer presenterar Moderaterna och Sverigedemokraterna sina budgetförslag. De två största oppositionspartierna står långt ifrån varandra i delar av den ekonomiska politiken.

Men enligt Jimmie Åkesson (SD) finns fortfarande möjligheter för oppositionen att påverka den ekonomiska politiken tillsammans.

M och SD har stora skillnader i sin politik när det gäller till exempel a-kassan, där SD vill höja taket medan M vill sänka det. Sverigedemokraterna vill också se ett höjt tak i sjukpenningen medan Moderaterna bland annat har föreslagit ett återinförande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

Även när det gäller pensionen finns skillnader. SD vill till exempel höja garantipensionen medan M riktar in sig på att sänka skatten för pensionärerna.

När riksdagen röstar om statsbudgeten lär partierna i oppositionen till höger inte gå fram med ett gemensamt förslag. Inte heller är det enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson aktuellt för SD att upprepa metoden sedan 2014 och rösta på Moderaternas budget.

– Det är ganska osannolikt att vi röstar på en budget i riksdagen ett år före valet som vi inte varit med och förhandlat, säger Jimmie Åkesson.

Men M och SD kan ändå komma att samarbeta, till exempel i finansutskottet där de båda partierna innehar sju av 17 platser.

– Där finns utrymme att åstadkomma förändringar på detaljnivå, eller ganska stora förändringar till och med. Det är det vi hoppas på, säger han.

Måste hitta ”minsta gemensamma nämnare”

Benjamin Dousa, vd för den liberala tankesmedjan Timbro och tidigare ordförande för Moderaternas ungdomsförbund Muf, betonar att det är viktigt för partierna att visa att det finns ett budgetalternativ till höger:

– Den här budgetprocessen kommer framför allt att handla om minsta gemensamma nämnare: vilka delar av regeringens budget är man överens är dåliga och vilka delar är man överens om att satsa mer på. Familjeveckan tror jag hänger löst, byggsubventioner hänger nog löst. Och så kanske man sänker skatten lite och satsar på rättsväsendet.

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, tror att det finns ett stöd i riksdagen för att rikta mer resurser mot kriminaliteten.

– Min bild är att det är flera oppositionspartier som tycker att brottslighet och kriminalitet är det enskilt viktigaste samhällsproblemet. Då måste det återspeglas i hur man prioriterar resurser, då kan man inte lägga mer pengar på en familjevecka än rättsväsendet och det ska vi försöka samla Sveriges riksdag kring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.