Ulla Andersson och Elisabeth Svantesson i Agenda. Foto: SVT

M och V: Budgetförhandlingarna går framåt

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om mer statliga pengar till välfärden går framåt. Det sade Vänsterpartiets och Moderaternas ekonomisk-politiska talespersoner Ulla Andersson och Elisabeth Svantesson i söndagens Agenda. De är också öppna för att samarbeta på fler områden framöver.

– Vi fortsätter diskussionerna imorgon och vill få fram ett förslag som vi kan ta vidare till finansutskottet, sade Svantesson.

Ulla Andersson tror att ett förslag kan vara klart inom kort.

– Vi fortsätter jobba för att ta oss framåt och räknar inte med att det tar veckor, snarare dagar. Det viktiga är att välfärden får pengar, sade hon.

”Sakfrågorna i fokus”

Både Andersson och Svantesson håller dörren öppen för fler samarbeten under mandatperioden.

– Det ska man inte utesluta. Vi sätter alltid sakfrågan i fokus. Vi gjorde det med Arbetsförmedlingen och vi gör det nu med pengar till välfärden, vi får se hur den här mandatperioden utvecklar sig, sade Svantesson.

Ulla Andersson poängterade att Moderaterna behöver Vänsterpartiets hjälp för att tvinga regeringen med stödpartier till reträtt.

– Vi har en rätt bra position som vi kommer att använda för att förhindra privatiseringar och högerpolitik och satsa på välfärden och få till en mer ekonomisk jämlikhet, sade hon.

Sverigedemokraternas roll

Andersson fick också frågan om att behöva få stöd från Sverigedemokraterna, något som är nödvändigt för att få majoritet. Hon svarade:

– Vänsterpartiet måste ju driva sin politik. Hur Sverigedemokraterna röstar är upp till dem.

Efter partiledardebatten i onsdags satte sig företrädare för M, V och KD ned för att förhandla om mer pengar till kommunerna, men de tre partierna är oeniga om hur satsningen ska finansieras och hur mycket extra pengar som ska skjutas till.

Moderaterna vill ge 3 miljarder kronor extra till kommuner och regioner samt 2,6 miljarder till polisen och rättsväsendet. Pengarna ska bland annat tas från biståndsbudgeten.

Kristdemokraterna vill se extrasatsningar på 6,7 miljarder kronor.

Vänsterpartiet vill ge kommuner och regioner 10 miljarder extra till välfärden, men utan att spara på andra områden.

Sverigedemokraterna står utanför samtalen, men har uttryckt stöd för Moderaternas förslag.

Parallellt med dessa förhandlingar pågår diskussioner mellan S-MP-regeringen och dess stödpartier C och L om att lägga mer pengar på välfärden i vårändringsbudgeten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.