M-politiker: Inför tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Sverige borde överväga att införa liknande tiggeriförbud som i Danmark, säger riksdagsledamoten Ulf Berg (M). Kristdemokraterna är kritiska.

Flera av våra europeiska grannar har infört olika former av tiggeriförbud. I Tyskland är tiggeri kopplat till bedrägeri straffbart, i Österrike har vissa provinser förbud mot att tigga aggressivt, i Storbritannien är tiggeri helt förbjudet och Danmark är det ett brott.

Riksdagsledamoten Ulf Berg (M) vill att vi ska överväga liknande lagstiftning i Sverige.

Sverige möts: Tiggeriförbud

– Jag vill ge kommunerna muskler att införa sådana lagar på lokal nivå, och justera lagen så att organisationer som ligger bakom tiggeri kan lagföras, säger han till SVT.

”Löser det inte genom att lagstifta”

Caroline Szyber, Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson, är emot till förslaget.

– Man löser inte det här problemet genom att lagstifta. De organisationer som arbetar med den här frågan säger att repressalier inte hjälper, det handlar om utsatta människor som behöver stöd.

Även förslaget att lagstifta mot tiggarligor tycker Szyber är en dålig idé.

– Det gäller att hamna rätt med en sådan lag. Allt är inte kriminella ligor, en rapport från Rikspolisstyrelsen visade att det ofta rör sig om familjekonstellationer.

Förslag om kommunala lagar

För en månad sen gick polisen i Bollnäs och Söderhamn ut med att de ville ha en kommunal ordningsregel mot att tigga pengar, i linje med Ulf Bergs förslag.

– Det här är inte ett problem i hela landet, men jag vill att kommunerna ska kunna förbjuda det här på vissa områden, likt de ordningsregler som finns kring offentlig alkoholkonsumtion.

Men inte ens på en lokal nivå tycker Caroline Szyber att det är en god idé.

– Olika kommuner är olika insatta i frågan och det finns många svåra gränsdragningar att dra som inte alla har kompetens för. Däremot har kommunerna ett socialt ansvar för dessa människor.

”Behöver förtydliga lagstiftningen”

Bergs förslag är inte ett gemensamt förslag från Moderaterna som parti, men däremot säger han att det pågår interna diskussioner om att se över lagstiftningen.

– De här problemen löses inte av en femkrona i en pappersmugg. Vi behöver förtydliga dagens lagstiftning.

I sådana fall blir det en förhandlingsfråga inom alliansen, säger Caroline Szyber.

– Vi får se var de landar som parti. Man måste ha en lag som funkar, för mig handlar det framför allt om att se människor.

Organisation välkomnar debatten

Maria Ahlin är ordförande i organisationen Freethem, som arbetar mot människohandel. Hon förstår vad Ulf Berg vill åt, men tycker att förslaget i slutändan skulle bestraffa offer.

– Vi måste vara på den svagas sida. Den som utnyttjas får inte enligt svensk lag även kallas kriminell.

Hon välkomnar debatten kring tiggeri och vill se förändringar för att råda bot på det stora samhällsproblemet. Framför allt rikta fokus på tiggande barn, där kommunerna bär ansvar men inte alltid tar ansvaret.

– Vi behöver tänka ett steg längre, försöka sätta oss i den utsattas situation så vi inte bankar för snabbt med klubban.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet