”Så stor är inte den här gruppen och frågan”, säger justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Morgonstudion

M sågar regeringens förslag till lättnader i gymnasielagen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill göra lättnader i gymnasielagen vilket öppnar för att fler unga ensamkommande kan få stanna i Sverige.

Moderaterna är kritiska till förslaget och menar att det i praktiken leder till en total amnesti.

– Den här typen av ryckighet och ändringar i lagstiftningen sänder signaler om att det är till Sverige man ska söka. Klamrar man sig fast tillräckligt länge så får man förr eller senare ett ja, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Omkring 7 600 ensamkommande ungdomar får genom gymnasielagen en möjlighet till permanent uppehållstillstånd om de inom sex månader efter examen kan visa upp att de har fått en minst två år lång anställning.

Regeringen vill införa lättnader som bland annat innebär att man får ett år på sig att hitta jobb och att anställningen bara behöver löpa över ett år.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) menar att det rör sig om en grupp ungdomar som har varit i Sverige länge och nu är på väg ut på arbetsmarknaden.

– Här tycker jag att det borde finnas utrymme både för medmänsklighet och pragmatism för att ge dem en chans att stanna, säger han i Morgonstudion.

Regeringen kan köra över riksdagen

I dag onsdag ska riksdagen ta ställning till den delen i regeringens förslag som handlar om anställningens längd. Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard är kritisk till förslaget som hon menar i praktiken kommer att leda till en amnesti för en grupp som enligt henne saknar skyddsskäl.

I Morgonstudion säger hon att hon är lättad över att Moderaterna verkar ha samlat en majoritet för att stoppa förslaget.

– Det här är svensk invandringspolitik när den är som allra sämst. Den här typen av ryckighet och ändringar i lagstiftningen sänder signaler brett ut över världen om att det är till Sverige man ska söka sig till, för klamrar man sig fast tillräckligt länge så får man förr eller senare ett ja, säger hon i programmet.

Regeringens förslag är en förordningsändring som gör att man kan fatta beslut utan att ha riksdagen bakom sig. Morgan Johansson vill dock inte svara på om man kan tänka sig att köra över riksdagen i den här frågan.

– Jag avvaktar med ett slutgiltigt besked här tills jag har sett hur riksdagen har röstat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.